Berlin izrazio žaljenje

Danska uvela granične kontrole prema Njemačkoj

Hina

Reuters

Reuters



Europska komisija u ponedjeljak je objavila da je od Danske dobila službenu obavijest da uvodi kontrole na svojim granicama te će sada Komisija ispitati opravdanost takvog postupka. 


»Danska je u ponedjeljak ujutro službeno izvijestila Komisiju o uvođenju kontrole na granicama, počevši od danas u podne«, izjavila je glasnogovornica Komisije Tove Ernst, dodavši da će Komisija sad ispitati je li uvođenje kontrole potrebno i je li ta mjera srazmjerna stvarnom stanju.


Zbog izbjegličke krize sve više zemalja članica uvodi privremene kontrole unutar schengenskog prostora.





»Schengenski sustav je vrlo važno postignuće, ali je trenutno zbog izbjegličke krize u opasnosti«, priopćeno je iz ministarstva.                          I premijer savezne pokrajine Schleswig-Holstein Torsten Albig izrazio je žaljenje zbog ponovnog uvođenja kontrola putovnica na njemačko-danskoj granici.


»Ova mjera će imati utjecaja na suživot u njemačko-danskom graničnom području i posebice će otežati život onima koji svakodnevno prilikom odlaska na posao prelaze granicu«, rekao je Albig, okarakteriziravši »tračkom svjetlosti« činjenicu da je ta mjera ograničena na deset dana.


Tisuće izbjeglica iz Njemačke preko Danske svakodnevno putuje u Švedsku, koja je nakon Njemačke najomiljenije odredište izbjeglica koji posljednjih mjeseci stižu u Europu uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka.