Solidarno u Poljskoj

Danas u Poljskoj opći ženski štrajk zbog prava na abortus: Poljakinje u borbi za ženska prava podupiru i Hrvatice

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija arhiva NL

Ilustracija arhiva NL

Žene u Poljskoj u nezavidnom su položaju od 1993. godine, kada je uvedena zabrana pobačaja koji nemaju čvrsto medicinsko opravdanje. Tamošnje vlasti razmatraju daljnju radikalizaciju zabrane



ZAGREB U Hrvatskoj, kao i u Poljskoj, pravo na pobačaj ponovno postaje vruća tema, nakon što pred bolnicama Crkva po uobičajenom rasporedu organizira jesenska molitvena bdijenja za život nerođene djece. Inicijativa »40 dana za život« ekumenska je molitvena pro-life inicijativa koja se bori protiv abortusa, a pokrenuta je prije dvije godine u čak 20 gradova.


U strahu od jačanja opcije sklone zabrani pobačaja, formirana je i Inicijativa »Obrani pravo na izbor«, koja danas za 18 sati na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga najavljuje akciju podrške Općem ženskom štrajku u Poljskoj, usmjerenom na zaštitu reproduktivnih prava žena. 


Nezavidan položaj


Žene u Poljskoj u nezavidnom su položaju od 1993. godine, kada je uvedena zabrana pobačaja koji nemaju čvrsto medicinsko opravdanje. Tamošnje vlasti razmatraju daljnju radikalizaciju zabrane, čime bi se svaki pobačaj, pa čak i spontani, mogao proglasiti kaznenim djelom. Zbog toga žene u Poljskoj danas stupaju u opći štrajk.




– Sada je u Poljskoj pobačaj legalan jedino u tri slučaja: kada su ugroženi ženino zdravlje ili život, kad je fetus teško malformiran i kad je trudnoća posljedica silovanja. Poljski parlament je prošli tjedan pustio u proceduru inicijativu koja pobačaj kriminalizira do te mjere da se kazneno progone čak i žene koje dožive spontani pobačaj. Inicijativu za legalan i dostupan pobačaj na zahtjev, parlament je istoga dana odbio – objašnjava Lana Bobić iz Inicijative »Obrani pravo na izbor«.


Žene u Poljskoj danas će, u znak prosvjeda protiv moguće odluke parlamenta, održati Opći ženski štrajk da bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Poljakinje danas neće ići na posao, na fakultete niti obavljati svoje druge redovne aktivnosti. Umjesto toga, odjevene u crno, demonstrirat će ulicama i imati druge javne akcije. Štrajk je inspiriran povijesnim Crnim ponedjeljkom iz 1975. godine, kad su žene na Islandu na isti način u kratkom roku uspjele ostvariti veći dio prava za koja su bile zakinute. 



Iz Inicijative »40 dana za život« uvjereni su da neprekidnim bdijenjem pred bolnicom ili klinikom u kojoj se rade abortusi čine dobro djelo, a žene odvraćaju od pobačaja. – U skladu s načelima Nove evangelizacije i Kristovog poziva da idemo ususret svakome čovjeku u potrebi, dolazimo na mjesto gdje se događa zlo, nepravda prema čovjeku, na mjesto gdje je zavladala tama. Donosimo Kristovo svjetlo i nadu. Želimo biti posljednji znak nade majkama i očevima koji dolaze pobaciti svoje dijete. Nudimo im duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć, edukaciju i edukacijske materijale – objašnjavaju u Inicijativi. Njihova je prisutnost pred bolnicama, kažu, »i poruka medicinskom osoblju koje radi abortuse, kao i roditeljima koji su ih učinili, znak milosrdne Božje ljubavi koja će oprostiti svakome tko se iskreno i ponizno pokaje«.


– Smatramo da je situacija u Hrvatskoj dosta opasna. Krenulo se s molitvenim bdijenjima ispred bolnica, iza puno događanja stoji motiv da se u Hrvatskoj pobačaj ilegalizira, ako ne i kriminalizira – smatra Bobić. 


Priziv savjesti 


Hrvatska je danas u pravima žena daleko ispred Poljske, ali u inicijativi za prava žena strahuju da se krećemo u istom smjeru kojim je Poljska krenula prije 20-ak godina. 


– Situacija je crna. Katolička crkva organizira liječničke kongrese, a sve više liječnika poziva se na priziv savjesti, čak i kad ti isti ljudi u privatnim ordinacijama rade pobačaje. Pobačaj bi po zakonu trebao biti dostupan, ali nije, osobito u manjim sredinama – upozorava Bobić. Podsjeća na činjenicu, koju su potvrdile i statistike, da zabrana pobačaja ne smanujuje njihovu učestalost, ali se zato povećava smrtnost žena zbog nestručno obavljenog zahvata.