Usprkos studeni

Crveni karton vlasti: Deseci tisuća Rumunja već trinaesti dan traže ostavku vlade

Hina

Reuters

Reuters



Najmanje 30.000 Rumunja u nedjelju je usprkos studeni ponovno izašlo na ulicu trinaesti dan zaredom tražeći ostavku vlade optužujući je da želi zaustaviti borbu s korupcijom.


»Lopovi!«, »Ostavka!«, izvikivalo je u jedan glas 30.000 do 50.000 ljudi, procjenjuju rumunjski mediji (vlasti nisu objavile podatak o broju prosvjednika), okupljenih ispred zgrade vlade u Bukureštu.


Prosvjendici su formirajli golemu rumunjsku zastavu – plavo – žuto – crvenu – uz pomoć panel-ploča u bojama koje su osvijetlili pomoću mobitela, izvijestili su novinari AFP-a.


Gotovo 20.000 ljudi je prosvjedovalo i u drugim većim gradovima tražeći ostavku vlade.»Želimo vladi dati crveni karton. Ostavka ministra pravosuđa i povlačenje uredbe nisu dovoljni nakon onoga što je htio učiniti«, rekao je za AFP prosvjednik Adrian Tofan, 33-godišnji poduzetnik.

Rumunjska vlada koju vodi Socijaldemokratska stranka (PSD) potaknula je prosvjede neviđene od pada komunizma 1989. pošto je 31. siječnja žurno, tijekom noći i u tajnosti donijela uredbu o dekriminalizaciji pojedinih slučajeva korupcije koja je u međuvremenu povučena.