Prvi intervju nakon poraza

Clinton: Mizoginija je zasigurno imala ulogu u izborima

Hina

Hillary Clinton, Foto: REUTERS

Hillary Clinton, Foto: REUTERS

Clinton je kazala da ne razumije zašto Trumpova administracija želi »povrijediti toliko ljudi« i izrazila zabrinutost za prava žena u svijetu.



Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u četvrtak da je mizoginija zasigurno imala ulogu u njezinu porazu na predsjedničkim izborima prošle godine.


U prvom intervjuu od izbornog poraza, Clinton je kazala da je mogućnost da SAD dobije prvu predsjednicu bila uzbudljiva za neke Amerikance, ali je i ugrožavala druge.


»Zasigurno, mizoginija je imala ulogu. To se jednostavno mora priznati«, kazala je Clinton pred gotovo 3000 sudionika summita Žene u svijetu u New Yorku.




»Dijelom mobingom a dijelom vrijeđanjem… žele vam slomiti duh i natjerati vas da se osjećate nedoraslo. A ja to nisam htjela dopustiti i to je sve razbjesnilo«, kazala je u intervjuu koji je vodio kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof.


Clinton je kazala da ne razumije zašto Trumpova administracija želi »povrijediti toliko ljudi« i izrazila zabrinutost za prava žena u svijetu.


»Napadanje žena, a upravo to se događa, apsolutno je izvan bilo kakve političke agende«, kazala je. »Što više pružamo potporu ženama, više pružamo potporu demokraciji…Pitanja žena su pitanja nacionalne sigurnosti u svijetu.«


State Department je u ponedjeljak objavio da prekida financiranje Populacijskog fonda UN-a, agencije koja se bavi planiranjem obitelji i brine za zdravlje žena i djece u više od 150 zemalja.


Trump je u siječnju zabranio financiranje međunarodnih organizacija koje podupiru pobačaje.


Clinton je kazala kako se ne namjerava ponovno kandidirati za neku javnu dužnost, dodajući da piše knjigu u kojoj među ostalim razmatra zašto nije uspjela postati prvom američkom predsjednicom.


»Ljudima koje to zanima, gotovo 66 milijuna ljudi koji su glasali za mene, želim dati koliko god mogu jasnije i vjerodostojnije objašnjenje«, kazala je.