Telefonski razgovor

Cipras i Merkel dogovorili da Atena u utorak iznese grčke prijedloge

Hina

Reuters

Reuters

Rusija izrazila potporu grčkom narodu i nada se kompromisu



ATENA Grčki premijer »u ponedjeljak se tijekom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da Atena u utorak, na europskom summitu iznese prijedloge grčke vlade«, čiji je cilj zaključiti sporazum s vjerovnicima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, stoji u kratkom priopćenju grčke vlade.


Nakon nadmoćne pobjede »ne« na referendumu održanom u nedjelju, Aleksis Cipras kazao je da poruka referenduma nije »prekid« s Europom već »jačanje važnosti pregovora« Atene kako bi se nastavili njezini napori da se postigne sporazum s vjerovnicima o financijskoj budućnosti Grčke.


O istoj je temi u ponedjeljak je telefonom razgovarao i s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, a prije toga i sa šefom Središnje europske banke Mariom Draghijem.




U ponedjeljak navečer u Parizu je predviđeno održavanje sastanka francuskog predsjednika Hollandea i kancelarke Merkel. U utorak će se održati sastanak ministara financija eurozone, a istoga dana navečer europski summit o financijskoj budućnosti Grčke.


Europljani su podijeljeni kada je riječ o sudbini Grčke. Šef eurozone Jeroen Dijsselbloem u ponedjeljak je rekao da »nas grčko ‘ne’ ne približava rješenju«. Suprotno tomu, Španjolska i Italija izjasnile su se za rješenje grčkoga pitanja na summitu koji će se održati u utorak.


Rusija je u ponedjeljak, dan nakon grčkog referenduma, izrazila grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu svoju potporu grčkom narodu suočenom s teškoćama koje mora nadvladati, izražavajući nadu da će Grčka pronaći kompromis sa svojim europskim vjerovnicima.  


»Vladimir Putin izrazio je svoju potporu grčkom narodu, suočenom s poteškoćama koje ta zemlja mora prevladati«, navelo je rusko predsjedništvo u svom priopćenju, nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.


Putin i Cipras također su razgovarali o »više pitanja povezanih uz razvoj grčko-ruske suradnje«, navodi se u priopćenju Kremlja.


Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov naveo je kako se Rusija nada da će Grčka pronaći »kompromis« s vjerovnicima čije je prijedloge grčki narod na nedjeljnom referendumu odbio sa 60 posto glasova protiv.


»Tražimo od svojih grčkih partnera da čim prije pronađu potreban kompromis sa svojim vjerovnicima i donesu odluke koje će na najbolji način doprinijeti gospodarskoj i socijalnoj stabilnosti zemlje«, kazao je glasnogovornik Kremlja a prenijela agencija Tass.


»Poštujemo volju izraženu na referendumu u zemlji s kojom imamo dugotrajne bliske odnose i široko partnerstvo«, dodao je.


Peskov je uz ostalo ponovio da Grčka, u kritičnoj financijskoj situaciji, nije do sada »zatražila nikakvu pomoć« Rusije.


Tijekom Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu grčki premijer je zaključio sporazum o izgradnji ruskog plinovoda u Grčkoj, vrijednog dvije milijarde eura, što nije naišlo na pozitivan odjek u Europskoj uniji.