Prosvjed u Fergusonu

Brownov otac na prosvjedu protiv policijskog nasilja

Hina

»Sve što sutra želim, dok polažemo u grob našeg sina, je mir. Molim vas, to je sve što tražim«, kazao je.



ST LOUIS – Otac nenaoružanog američkog tinejdžera Michaela Browna, kojeg je 9. kolovoza u Fergusonu ustrijelio bijeli policajac, bio je u nedjelju na prosvjedu protiv policijskog nasilja i pozvao je na mir tijekom pokopa njegova sina.


Dan uočio Brownova pokopa u Fergusonu u saveznoj državi Missouri stotine ljudi okupile su se u Forest Parku u St. Louisu na prosvjedu na kojem su bili i roditelji tinejdžera Trayvona Martina s Floride kojeg je 2012 ustrijelio sugrađanin.


Vrijeme od Brownova ubojstva u Fergusonu su obilježili prosvjedi koji su povremeno bili i nasilni pa je nakratko bio uveden policijski sat i raspoređena Nacionalna garda kako bi osiguravala red.




»Ne želimo sutra ništa što bi narušilo ime Michaela Browna«, kazao je jedan od vođa pokreta za ljudska prava svećenik Al Sharpton, izražavajući zabrinutost da bi pokop mogao izazvati novi krug nasilja u Fergusonu.


Michael Brown, otac preminulog istoimenog mladića, zahvalio je zajednici na potpori njemu i Brownovoj majci koja nije bila na skupu.


»Sve što sutra želim, dok polažemo u grob našeg sina, je mir. Molim vas, to je sve što tražim«, kazao je.


Proteklih desetak dana u Fergusonu su protekli u povremenim sukobima prosvjednika i policije a vlasti su kritizirane zbog masovnih uhićenja i agresivnih taktika.


U nedjelju navečer na mjestu stalnih prosvjeda okupila se tek nekolicina prosvjednika brojčano nadmašena vidljivom ali ipak nenametljivom policijom.


Nacionalna garda u petak se počela postupno povlačiti iz Fergusona.


Bijela kuća objavila je kako će tri pomoćnika američkog predsjednika nazočiti pokopu.