Čeka se mir

British Museum “čuva” umjetnine opljačkane u Siriji

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Direktor British Museuma Neil MacGregor izjavio je da muzej pokušava zaštititi kulturno blago iz ratom zahvaćenog područja



ZAGREB – Britanski muzej čuva vrijedne umjetnine opljačkane u Siriji, nadajući se da će ih vratiti kada tom zemljom ponovno zavlada mir, piše BBC u petak.


Direktor British Museuma Neil MacGregor izjavio je da muzej pokušava zaštititi kulturno blago iz ratom zahvaćenog područja.


Pozvao je britansku vladu da ratificira međunarodnu konvenciju o zaštiti kulturnih artefakata.




“Imamo važnu ulogu u čuvanju predmeta koji su nezakonito izvezeni”, rekao je.”To smo radili i u Afganistanu i sada ih vraćamo. Čuvamo predmete za koje znamo da su ilegalno izneseni iz Sirije i jednog dana ćemo ih vratiti”, istaknuo je MacGregor.


Uništavanje muzeja, spomenika i arheoloških nalazišta u sirijskom ratu proglašeno je “najvećom kulturnom katastrofom od Drugog svjetskog rata”.


Militante Islamske države (IS) optužuje se za krađu i prodaju sirijskog kulturnog blaga, zbog čega je UN uveo zabranu na trgovinu umjetninama iz Sirije.


Strahuje se da bi IS mogao uništiti 2000 godina stare ostatke antičkog grada Palmire koji su militanti zauzeli prošloga tjedna.


Sirijski dužnosnici kažu da su prije upada IS-a u Palmiru sklonili stotine vrijednih spomenika, ali one veće nisu uspjeli prebaciti na sigurno.


MacGregor nije mogao otkriti koje sirijske artefakte muzej čuva. “Pitanje bismo li trebali pomoći u konzerviranju i čuvanju kulturnog naslijeđa druge zemlje je ozbiljno pitanje. Postoji važan međunarodni sporazum, Haška konvencija o zaštiti kulturnih dobara u ratu. Samo jedna stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a je nije ratificirala, a to je Velika Britanija”, istaknuo je.


Nekoliko uglednih javnih osoba pozvalo je britansku vladu da ratificira konvenciju, a laburistički ministar kulture u sjeni Chris Bryant izjavio je da je njegova stranka to spremna učiniti.


Glasnogovornik ministarstva kulture, medija i sporta rekao je da će vlada ratificirati konvenciju “čim to dopusti raspored rada parlamenta”.