Prirodna katastrofa

Božić: Alpinist Bockovac je na Himalaji, ali nije na lavinom pogođenom Mount Everestu

Hina

Željko Bockovac

Željko Bockovac

Bockovac, član Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem Makarska i planinarskog društva Mosor, objavio je na svom svom Facebook profilu 15. travnja da je sretno stigao u Katmandu. Po riječima Božića, on nije planirao uspon na Mount Everest nego na vrh Baruntse na istoku Nepala



ZAGREB  Hrvatski alpinist Željko Bockovac nalazi se na Himalaji, ali ne na Mount Everestu, rekao je u subotu za Hinu alpinist i putopisac Stipe Božić, u vrijeme kada je Nepal pogodio razorni potres koji je izazvao lavinu na Mount Everestu.


Bockovac, član Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem Makarska i planinarskog društva Mosor, objavio je na svom svom Facebook profilu 15. travnja da je sretno stigao u Katmandu. Po riječima Božića, on nije planirao uspon na Mount Everest nego na vrh Baruntse na istoku Nepala.


Snažan potres jakosti 7,9 stupnjeva po Richteru pogodio je u subotu Nepal i pritom je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 688 ljudi. Potres na dubini od samo dva kilometra rušio je zgrade i kuće u nepalskom glavnom gradu Katmanduu i ostavio debeli pokrivač prašine po cijeloj prijestolnici, rekli su očevici.




Potres je izazvao lavinu na Mount Everestu koja je zatrpala je dio baznog logora alpinista i pritom ubila najmanje osmero ljudi, priopćilo je nepalsko ministarstvo turizma.


Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova preko veleposlanstva u New Delhiju u Indiji pokušava dobiti podatke o eventualnim hrvatskim državljanima u Nepalu.