Teški problemi

Bijes u Ovalnom uredu: Trump se žalio, jer ima manje “pratitelja” na Twitteru od Obame

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Aktualnog predsjednika je pogodilo što njegov prethodnik broji 40 milijuna pratitelja više od njega pa se zato sastao i sa izvršnim direktorom Twittera. 



Predsjednik Trump ima nešto manje od 60 milijuna pratitelja na Twitteru. Barack Obama ima preko 106 milijuna. Prema pisanju američkog Rolling Stonea, ovo je dovoljan razlog za bijes aktualnog američkog predsjednika.


“Trump je u više navrata prigovarao suradnicima o tome kako Obama ima više sljedbenika na Twitteru nego on”, izjavile su dvije osobe bliske Trumpu, “Premda je – prema Trumpovoj vlastitoj procjeni – mnogo bolji u Twitteru nego što je Obama.”, prenosi Rolling Stone.


Toliko frustriran njegovim zaostajanjem na Twitteru, Trump je situaciju predstavio izvršnom direktoru Jacku Dorseyju tijekom kvazi-tajnovitog sastanka u Bijeloj kući u utorak. Washington Post je izvijestio da je “značajan dio” sastanka bio usredotočen na predsjednikovo uvjerenje da mu Twitter namjerno ukida sljedbenike.


The Daily Beast također prenosi da je Trump proveo “neobično mnogo vremena žaleći se na svoje izgubljene sljedbenike”.




Dorsey je odgovorio da je svako smanjenje sljedbenika jednostavno rezultat čišćenja „robota“ i lažnih računa. Nekoliko sati prije sastanka, Trump je optužio Twitter da diskriminira konzervativce, tvrdeći da platforma “igra političke igre” tako što je “teško ljudima da se prijave” i “stalno odvode ljude s popisa”.


Republikanci, uključujući i predsjednika, već dugo bez stvarnih dokaza tvrde da platforme društvenih mreža namjerno pokušavaju ublažiti doseg korisnika koji se nalaze na „desnoj strani“, piše Rolling Stone.


Prošle je godine nekoliko istaknutih konzervativaca tvrdilo da ih je Twitter “zabranio u sjeni“, navodeći široko kritizirani Vice News članak. „ SHADOW BANNING “, uzviknuo je tada Trump. “Nije dobro. Odmah ćemo istražiti ovu diskriminatornu i nezakonitu praksu! Mnoge pritužbe.”



Dva dana kasnije, Twitter je objavom objasnio koncept “zabrane iz sjene”, jasno stavljajući do znanja da to ne čine.


U rujnu je Dorsey pozvan da svjedoči pred Kongresom o mogućoj diskriminaciji. Ponovno je naglasio kako platforma nije pristrana prema republikancima. “Dopustite mi da razjasnimo jednu važnu i temeljnu činjenicu”, rekao je.


“Twitter ne koristi političku ideologiju za donošenje bilo kakvih odluka, bilo da se radi o rangiranju sadržaja na našoj usluzi ili o tome kako provodimo naša pravila.”


Rolling Stone navodi da je žalosno što je Trumpov sastanak s Dorseyjem u utorak bio usredotočen na njegovu nesigurnost da Obama ima 40 milijuna više sljedbenika od njega, “jer ima mnogo boljih stvari o kojima bi predsjednik i glavni izvršni direktor Twittera mogli raspravljati.”