Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
29. veljače 2020.
Desnica u akciji

Austrijski zastupnici zabranili burku u osnovnoj školi

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2019. u 10:08 2019-05-16T10:08:12+02:00

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje »bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu«

Austrijski zastupnici u srijedu su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnoj školi.

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje »bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu«.

No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon »signal protiv političkog islama« a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi »držalo u ropskoj pokornosti«.

Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.

Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona »sramotnim« i »diverzijskom taktikom« istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasovali protiv teksta a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobit djece.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.