Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Britanski sud

Assangeu 50 tjedana zatvora zbog kršenja uvjeta jamčevine

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. svibanj 2019. u 16:06 2019-05-01T16:06:06+02:00

»Ostali ste tamo (u veleposlanstvu) skoro sedam godina, zloupotrijebivši vaš privilegirani status kako bi izigrali zakon i cijelom svijetu pokazali vaš prijezir prema zakonima ove zemlje«, kazala je Taylor

LONDON Britanski sud osudio je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea na 50 tjedana zatvora jer je bijegom u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu prije sedam godina prekršio uvjete jamčevine, položene kako bi izbjegao istražni zatvor.

Sutkinja Deborah Taylor je pročitala presudu u kojoj stoji da je Assange zloupotrijebio privilegirani status kako bi izigrao zakon i pokazao prijezir prema britanskom pravosuđu.

Assange je prošli mjesec proglašen krivim za kršenje jamčevine u lipnju 2012. nakon švedskog zahtjeva za izručenjem zbog navodnog silovanja. Maksimalna kazna zatvora bila je godina dana.

»Ostali ste tamo (u veleposlanstvu) skoro sedam godina, zloupotrijebivši vaš privilegirani status kako bi izigrali zakon i cijelom svijetu pokazali vaš prijezir prema zakonima ove zemlje«, kazala je Taylor.

Kako bi ga se uhitilo, Assange je porezne obveznike koštao 21 milijun američkih dolara, dodala je sutkinja.

Assangeov odvjetnik izjavio je kako se njegov klijent, koji cijelo vrijeme tvrdi da je u tom slučaju nevin, nije predao britanskim vlastima zato što je smatrao da ne bi imao pravedno suđenje.

Australac Julian Assange uhićen je 11. travnja u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nakon što mu je ekvadorska vlada ukinula azil.

Osnivač WikiLeaksa u četvrtak će biti saslušan na ročištu na kojem će se odlučivati hoće li biti izručen SAD-u koji ga je optužio da je bivšem vojnom obavještajcu, Chelseu Manningu, pomogao u izvlačenju tajnih dokumenata iz sustava američkog ministarstva obrane.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.