Stiglo iz Hrvatske

Antibiotici otkriveni i u Savi kod Novog Sada

Hina



Istraživači Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu otkrili su rijeci Savi tragove antibiotika koji dotječu iz Hrvatske, ali za sada nema službenih potvrda da je riječ o količinama koje mogu ozbiljnije ugroziti ljude i živi svijet u vodotoku, objavio je u utorak beogradski list Kurir.


Nakon vijesti da su hrvatski znanstvenici iz Instituta Ruđer Bošković utvrdili kako otpadne vode iz dijela hrvatske farmaceutske industrije dospijevaju u Savu s visokom koncentracijom makrolidnih antibiotika, koji uništavaju i dio riječnog živog svijeta, prisustvo antibiotika u vodi rijeke Save potvrdili su i stručnjaci novosadskog sveučilišta.


Profesorica FTN dr Mirjana Vojinović Miloradov, profesorica na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, potvrdila je da su istraživači tehničkog fakulteta radili istraživanje Save i da su otkrili prisustvo tragova antibiotika.




»To su bile niske koncentracije«, rekla je Vojnović Miloradov, upozoravajući da veće koncentracije antibiotika u vodotokovima mogu biti »vrlo ozbiljne«, čak i fatalne po živi svijet u rijekama.


Resorne inspekcijske službe u redovnom monitoringu nisu otkrile prisustvo antibiotika u Savi jer »redovan monitoring ne pokazuje prisustvo antibiotika«, piše Kurir.


Na upit lista Kurir o kontroli prisustva antibiotika u rijeci Savi upućen srbijanskom ministarstvu okoliša, Skupini za uređenje i korištenje voda i zaštitu voda od zagađivanja, Odjelu vodne inspekcije, Direkciji za vode te Agenciji za zaštitu životne sredine, odgovor je stigao samo iz Agencije koja navodi da »redovnim monitoringom nisu pronađene veće koncentracije antibiotika«.


»Tek namjenski, istraživačkim monitoringom, može se utvrditi postojanje i najmanjeg traga antibiotika u vodi«, kaže profesorica Vojinović Miloradov i navodi četiri vrste monitoringa – nadzorni, operativni, istraživački i dopunski, naglašavajući kako se »u redovnom monitoringu uopće ne radi testiranje na antibiotike«.


Ona upozorava da »posljedice mogu biti nesagledive ukoliko je točno da je hrvatska farmaceutska industrija zagadila Savu i do 1.000 puta većim količinama antibiotika od dopuštenih«, kako tvrde znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković.