Podnesene četiri žalbe

Američki Vrhovni sud će odlučiti o istospolnom braku u cijeloj zemlji

Hina

Reuters

Reuters

Sud je odobrio održavanje dvoipolsatne rasprave na kojoj će saslušati argumente strana o tumačenju 14. amandmana ustava o braku osoba istog spola. Po tom amandmanu svim građanima se mora jamčiti jednaka zaštita



WASHINGTON  Američki vrhovni sud najavio je u petak da će odlučiti mogu li se osobe istog spola vjenčavati u čitavoj zemlji.


Najvišem pravosudnom tijelu podnesene su četiri žalbe istospolnih parova koji žele da im se omogući stupanje u brak ili da im se brak prizna, iz Ohija, Michigana, Tennesseeja i Kentuckyja, saveznih država koje ne dopuštaju istospolni brak.


Sud je odobrio održavanje dvoipolsatne rasprave na kojoj će saslušati argumente strana o tumačenju 14. amandmana ustava o braku osoba istog spola.




Po tom amandmanu svim građanima se mora jamčiti jednaka zaštita.


Na raspravi zakazanoj za drugu polovicu travnja, devetero sudaca će si postaviti dva pitanja: »Zahtijeva li 14. amandman od države da odobri brak osoba istog spola? Zahtijeva li 14. amandman od države da prizna brak osoba istog spola ako je njihov brak pravovaljan i sklopljen izvan države?«, navodi se u dokumentu poslanom medijima.


Vrhovni sud je još koncem lipnja 2013. poništio američki zakon po kojemu je brak zajednica muškarca i žene. Time je zapravo dao savezna prava na mirovinu, nasljeđivanje i na porezne olakšice svim vjenčanim parovima, heteroseksualnim i homoseksualnim.


Nakon te povijesne odluke, istospolni brak je nastavio krčiti svoj put u SAD-u, u glavama i u zakonima, postavši legalan u 36 od 50 saveznih država i u prijestolnici Washingtonu.


No zabranjen je u četrnaest saveznih država. U četirima državama koje su se žalile Vrhovnome sudu, žalbeni sud je prvi put odlučio da je homoseksualni brak nezakonit.