Nehumana ubojstva

Aktivisti pokrenuli pravnu bitku protiv vlasti: “Dupini umiru sporom i bolnom smrti”

P. N.

Photo/Flickr

Photo/Flickr

Aktivisti za prava životinja uputili su japanskim vlastima pravni izazov bez presedana. Žele iskorijeniti lov dupina izmjenama postojećeg zakona o klasifikaciji ovih životinja



Organizacija „Akcija za dupine“ u suradnji s japanskom Agencijom NGO u srijedu je podnijela dokaze za koje se nadaju da će zaustaviti lov na dupine u Taijiu, gradu smještenom na pacifičkoj obali Japana.


„Dupini su pogrešno klasificirani kao ribe u Japanu i stoga se domaći zakon o zaštiti sisavaca od okrutnosti na njih ne odnosi“ izjavila je Sarah Lucas, direktorica „Akcije za dupine“, prenosi Guardian. Tužba je podnesena okružnom sudu s tvrdnjom da su „dupini biološki sisavci i stoga je okrutnost koja im se nanosi u Taijiu ilegalna po japanskom zakonu“.





Tvrdnje protiv guvernera Wakayame, Yoshinobou Nisake, uključuju da je navodno zloupotrijebio položaj dajući ribarima dozvole za ubijanje dupina. U slučaju da ova tužba prođe na sudu, sve te dozvole će biti proglašene nevažećima i ubijanje dupina će biti zabranjeno. Kako javlja Guardian, japanske vlasti trenutno nemaju komentara na optužbu.


Izlov dupina u Taijiu je postao svjetski poznat nakon što je u prvi plan 2009. stigao Oskarom nagrađeni film „The Cove“. Filim je zgrozio gledatelje diljem svijeta, prikazujući na izrazito strašan način izlov dupina koji su ubijani noževima u tolikom broju, da je čitavo more poprimilo krvavo crvenu boju.


Lucas je izjavila i da su tvrdnje od strane vlasti u Taijiu da se dupini ubijaju „humano“ potpuno lažne. „Metoda kojom se ubijaju dupini su neopisivo okrutne. Koristi se metalna šipka koju im ribari konstantno zabijaju u vrat, a pritom im se stavlja drvo u otvorene rane da bi se zaustavilo krvarenje. Ovo znači da dupini umiru sporom, bolnom smrti jer im treba nekoliko minuta da iskrvare ili se utope u vlastitoj krvi“, prenosi Guardian.


Photo/Youtube, The cove


Photo/Youtube, The cove



Zbog dozvola koje imaju, ribari su u proteklih pet godina ubili više od 400 dupina i kitova. Po japanskom zakonu, ribarska kvota uključuje ne samo dupine koji su ubijani namjerno ili prodani akvarijima, nego i one koji su uhvaćeni i pušteni nakon nekoliko dana. Nesretni dupini na taj način umiru od zadanih ozljeda kao kolateralne žrtve. „Neodgovorni prekomjerni ribolov stotina dupina i kitova doprinosi činjenici da su ove vrste gotovo nestale u japanskim vodama“, objašnjava Lucas.


Službenik Yoshifumi Kai kaže da mora tek pročitati tužbu, ali opovrgava tvrdnje da ribari vrše prekomjerni izlov i ubijaju nedužne životinje na nehuman način. „Japanske vlasti ne traže od nas da brojimo puštene dupine kao dio zakonske kvote. U većini slučajeva, dupini umru odmah, iako se ne to ne događa uvijek“, rekao je Yoshifumi Kai za Guardian.


U 2015. godini, „Akcija za dupine“ je poduzela pravne mjere protiv Svjetske organizacije zooloških vrtova i akvarija, što je rezultiralo time da će 62 japanska akvarija biti izbačena iz Organizacije, ako ne prestanu kupovati dupine uhvaćene u Taijiu.


U znak protesta, gradski muzej kitova je sam istupio iz Organizacije i nastavio s radom. Lokalni ribari kažu da nemaju namjeru prestati s lovom, jer je ovo nehumano ubijanje životinja koje bi uskoro mogle biti istrijebljene, gradsko naslijeđe i predstavlja prihod za lokalnu ekonomiju, doznaje Guardian.