Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 3n
Sutra: 2° 2° 3n
22. siječnja 2020.
Ostale teškoće

Afera prisluškivanja: SAD i Njemačka još se nisu uskladili

Barack Obama i Angela Merkel / Foto REUTERS
Barack Obama i Angela Merkel / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2014. u 23:02 2014-05-02T23:02:27+02:00

WASHINGTON Barack Obama je priznao u petak da se Sjedinjene Države i Njemačka još nisu potpuno "uskladile" u vezi s prisluškivanjem komunikacija, zbog čega su se zategnuli odnosi Berlina i Washingtona nakon otkrića Edwarda Snowdena.

"To su teška pitanja, još se nismo potpuno uskladili, ali dijelimo iste vrijednosti i iste brige", rekao je američki predsjednik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući.

Njemačku je naljutilo otkriće Snowdena, bivšeg zaposlenika američke obavještajne službe, da američka agencija za sigurnost NSA nadzire komunikacije u Europi, čak i mobitel njemačke kancelarke, po medijskom informacijama.

"Mislim da je ova čitava rasprava (...) pokazala da još ima teškoća koje moramo svladati", istaknula je Merkel u petak. "No dobro je što smo donijeli te prve mjere i razgovarat ćemo o onome što nas još dijeli (...)", dodala je.

Berlin želi ugovor o zabrani međusobnog špijuniranja, ali Amerikanci to odbijaju.

"Ni s jednom zemljom i ni s jednim od bližih partnera nemamo dogovor o općem nešpijuniranju", nego "partnerstva između različitih obavještajnih agencija", rekao je Obama. Rekao je da će SAD nastojati da na tom polju "ne bude nesporazuma" s Europljanima.

"Jako smo napredovali kako bismo popunili neke praznine, ali kao što je rekla kancelarka Merkel, još moramo raditi kako bismo popunili i ostale", dodao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.