Dogovorili kako smanjiti broj radnika

Zračna luka Rijeka: uprava nudi umirovljenje uz otpremnine za 12 radnika

Marinko Glavan

Odgođeni planovi uprave za daljnje smanjenje broja zaposlenih proglašavanjem radnika tehnološkim viškom 



RIJEKA  Uprava Zračne luke Rijeka ponudit će otpremnine zaposlenicima koji imaju uvjete za mirovinu te na taj način smanjiti broj radnika na aerodromu koji već godinama posluje s gubitkom. Tako je dogovoreno jučer na sastanku predstavnika Sindikata Istre i Kvarnera, radničkog vijeća Zračne luke i direktora Tomislava Palalića. 


   Istodobno do daljnjega su odgođeni planovi uprave za daljnje smanjenje broja zaposlenih proglašavanjem tehnološkog viška. 


   Lista sa 25 radnika viška koju je direktor Palalić uputio radničkom vijeću, izazvala je pravu uzbunu među zaposlenicima, no na sastanku je ipak odlučeno da će odlazak biti ponuđen samo onima koji imaju uvjete za mirovinu, njih dvanaestoro, i to uz otpremninu. 


  Sistematizacija




– U ovom trenutku razgovaramo samo o mogućnosti odlaska za ljude koji imaju uvjete za mirovinu. O nekim drugim otkazima, stav je Radničkog vijeća, ni ne može se ozbiljno razgovarati budući da još nismo vidjeli novi prijedlog sistematizacije radnih mjesta na koji bismo se očitovali. Ni zakonski se ne može tek tako, iz vedra neba, raditi plan zbrinjavanja kako je to pokušala uprava, kazao je Branko Fibinger iz Radničkog vijeća Zračne luke koji je istaknuo da se trenutno vode pregovori s upravom oko izmjena kolektivnog ugovora te da su radnici odricanjem od dijela materijalnih prava već pokazali da su spremni pomoći da se tvrtka postavi na zdrave noge. 



Na pitanje o otkazima u Zračnoj luci Rijeka, resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić kazao je da je problem riječkog aerodroma nedostatak prometa. 


   – Pokušavamo je vezati investicijama uz luku Rijeka i nuditi je u paketu s lukom investitorima. Ministarstvo je i za Zračnu luku Rijeka i Zračnu luku Osijek raspisalo natječaj za odabir konzultanta koji ima zadatak pronaći potencijalnog investitora. Kada je Zagrebačka zračna luka dana u koncesiju, nema logike da država i jedinice lokalne i regionalne samouprave budu vlasnici ostalih aerodroma. Zračne luke su, u stvari, privatan biznis, rekao je Hajdaš Dončić.



   Dio radnika smatra da je direktorova »lista za odstrel« bila namijenjena u prvom redu jačanju njegove pozicije u pregovorima oko izmjena kolektivnog ugovora. Palalić očekuje da se dogovor po tom pitanju postigne u roku od mjesec dana. 


   – Inzistirat ću na odlasku onih koji imaju uvjete za mirovinu, a ostalo ćemo vidjeti sa sindikatom. Prošle godine Zračna luka bila je na rubu bankrota i sindikati moraju biti svjesni da novca ima koliko ga ima. Morat ćemo ili smanjivati prava iz kolektivnog ugovora ili broj zaposlenih, kategoričan je Palalić. 


  Broj putnika


Na pitanje hoće li Zračna luka imati dovoljno radnika za predstojeću sezonu za koju je najavio stopostotno povećanje broja putnika u odnosu na prošlogodišnju, sa 70 tisuća na 150 tisuća, Palalić tvrdi da neće biti problema. 


   – Možda zvuči grubo, ali neki će ljudi morati promijeniti radne navike ako misle zadržati radna mjesta, kaže Palalić. 


   Odlazaka s aerodroma neće biti prije kraja turističke sezone, čak i za one koji imaju uvjete za umirovljenje, potvrdio je predsjednik SiK-a Bruno Bulić, dodavši da nova »runda« pregovora slijedi za 30 dana. 


   Visina otpremnine koja će biti ponuđena radnicima je 50.000 kuna, no neslužbeno saznajemo kako će iznos biti dvadesetak tisuća kuna veći.