Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Antonio Dražović

Živi zid tvrdi: 'Djeca u Kostreni trpe posljedice zračenja baznih stanica'

Sportska dvorana u Kostreni / Foto Marko Gracin
Sportska dvorana u Kostreni / Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2019. u 17:48 2019-03-11T17:48:54+01:00

Roditelji su prijavili kako djeca dolaze kući s »karakterističnim simptomima prekomjernog elektromagnetskog zračenja koje se u početku očituje kao glavobolja, mučnina, razdražljivost i bezvoljnost» 

RIJEKA Živi zid upozorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Rijeci da su se toj političkoj stranci javili roditelji djece s tvrdnjom da djeca trpe posljedice zračenja baznih stanica teleoperatera postavljenih na sportsku dvoranu u blizini osnovne škole i vrtića u Kosteni.

Koordinator Živog zida u Rijeci Antonio Dražović rekao je da su roditelji prijavili kako djeca dolaze kući s »karakterističnim simptomima prekomjernog elektromagnetskog zračenja koje se u početku očituje kao glavobolja, mučnina, razdražljivost i bezvoljnost» te da se to počelo događati nakon što su postavljene dvije bazne stanice na dvoranu.

Istaknuo je da su se roditelji odlučili javiti Živom zidu jer lokalne vlasti nisu pokazale interes da na njihov poziv riješe taj problem. Rekao je kako su tražili da ih načelnik općine Dražen Vranić primi na razgovor te da je na to pristao tek kad su najavili da će s tim problemom izići u medije.

»Naši zahtjevi su uklanjanje baznih stanica i njihovo premještanje na drugu lokaciju«, rekao je te dodao kako sumnjaju da imaju dozvole i suglasnosti mjerodavnih institucija s obzirom na to da su njihova istraživanja o 106 nasumično odabranih baznih stanica pokazala da je njih 70 posto postavljeno nezakonito, a bez uporabne dozvole pušteno ih je u rad čak 90 posto.

Dražović je istaknuo kako od 2009. godine u Hrvatskoj za postavljanje baznih stanica nije potrebna ni građevinska ni lokacijska dozvola te da jedino u Hrvatskoj teleoperaterima za to nisu potrebne te dozvole.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.