Preventiva

Želite se testirati na HIV ili hepatitis? Na Mlaki ovaj tjedan to možete učiniti besplatno i – anonimno

Barbara Čalušić

Snimio: Silvano Ježina

Snimio: Silvano Ježina

Bolesti se kasno otkrivaju i zbog stigme, neznanja gdje se može testirati i nedovoljno mjesta gdje se građani mogu testirati, ističu epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a



RIJEKA U povodu Europskog tjedna testiranja na HIV i hepatitis koji se obilježava ovaj tjedan, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u prizemlju zgrade na Mlaki organizira svakodnevno, anonimno i besplatno testiranje na virus HIV-a i hepatitis B i C. – Cilj obilježavanja Europskog tjedna testiranja na HIV i hepatitis jest otkloniti barijeru nepovjerenja među ljudima, zdravstvenim djelatnicima i institucijama. Kasno otkrivanje ovih bolesti uzrokovano je asimptomatskim karakterima hepatitisa i virusa HIV-a. Bolesti se kasno otkrivaju i zbog stigme, neznanja gdje se može testirati i nedovoljno mjesta gdje se građani mogu testirati. Rano otkrivanje ovih bolesti je bitno jer kašnjenje dovodi do povećanog morbiditeta i mortaliteta – kazala je dr. Danijela Lakošeljac, voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare.



Osim testiranja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, građani se mogu svakog četvrtka testirati na HIV i hepatitis u razdoblju od 13 do 15 sati u prostorijama udruge Hepatos. Ovaj tjedan udruga Lori uz potporu udruge Iskorak u svojim prostorima organizira testiranje na HIV i sifilis, dok će idući tjedan od ponedjeljka do srijede u prostorima Centra za izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti biti organizirana testiranja na hepatitis i virus HIV-a. U petak i u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo testiranje i savjetovanje provodi u Okružnom zatvoru u Rijeci, a Svjetski dan borbe protiv AIDS-a 1. prosinca bit će obilježen prigodnom tribinom. U prosincu, točnije 11. i 12. prosinca događanja posvećena virusima hepatitisa i HIV-a sele na Rab gdje će 11. prosinca biti održano testiranje u ispostavi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Sljedeći dan na Rabu gostuje predstava »Lucijina priča« koja će biti izvedena u Psihijatrijskoj bolnici i u prostoru Pučkog otvorenog učilišta.





Ovi se virusi prenose krvlju i nezaštićenim spolnim odnosom. Procjenjuje se da je HIV-om u europskoj regiji zaraženo 2,5 milijuna osoba, hepatitisom B 13,3 milijuna ljudi, dok od hepatitisa C boluje oko 15 milijuna ljudi. Svake godine u Europi od posljedica zaraznih hepatitisa umire oko 120 tisuća ljudi. Kad je riječ o HIV-u, smatra se da jedna od četiri osobe zaražene ovim virusom nije svjesna svog HIV statusa. – Polovica HIV pozitivnih za svoju je dijagnozu saznala prekasno, kad je bolest već uzela maha. Valja naglasiti da je danas zaraženima dostupna odgovarajuća terapija kod HIV virusa koja ovu bolest pretvara u kronično oboljenje – naglasila je dr. Tanja Staraj Bajčić, voditeljica Odsjeka za zarazne bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a.


Terapija postoji i za virus hepatitisa C, dok je za virus hepatitisa B od devedestih godina dostupno cjepivo. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije jest eliminirati virusne hepatitise do 2030. godine. Hrvatska je zemlja niske prevalencije zaraze virusnim hepatitisima i HIV-om. Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi pedesetak slučajeva zaraze hepatitisom, dok je od prvih testiranja na HIV 1985. godine pa do danas evidentirano 1.433 zaraženih. Bolest AIDS u istom je periodu razvilo 480 osoba, a umrlo 254 pacijenta. Među zaraženima bilo je 19-ero djece do 14 godina. U PGŽ-u u posljednje 32 godine evidentirane su 142 osobe zaražene HIV-om, pri čemu je njih 47 razvilo bolesti, a umrlo ih je 38.