Kad nestane ljubav i počne rat

Žele kazniti bivše partnere, a kažnjavaju djecu: Alimentaciju izbjegava plaćati 73 posto roditelja

Mirjana Grce

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Mnogi koji ne plaćaju alimentaciju vjerojatno rade na crno, služe se raznim smicalicama kako bi izbjegli plaćanje alimentacije i raznim načinima skrivaju stvarno stanje svoje imovine. Zato se savjetuje kad krene rastava braka odmah zatražiti zabranu raspolaganja imovinom



RIJEKA Skandalozno je koliko djece ne prima alimentaciju u Hrvatskoj. Alimentaciju izbjegava plaćati 73,6 posto roditelja – to je statistički podatak i podatak Ministarstva socijalne politike i mladih iz 2014. godine. Sedamdeset tisuća djece ne prima alimentaciju, 26,6 posto razvedenih roditelja uredno plaća alimentaciju za svoju djecu, a da djeca čiji roditelji, u najvećem postotku očevi, ne plaćaju ili ne plaćaju redovito alimentaciju nerijetko žive u siromaštvu, to su samo neke od poruka koje su istaknuli u Centru za participaciju žena u društvenom životu – Centra za besplatnu primarnu pravnu pomoć koji se u svom radu susreće i s ovim problemima.


Kako je izdvojila Antonija Pintar, predsjednica Centra zajedno s odvjetnicama Centra Jadrankom Brozičević, Ivom Starčević Brozičević i Tamarom Stojković – govoreći i iz iskustva rada Centra – mnogi koji ne plaćaju alimentaciju vjerojatno rade na crno, služe se raznim smicalicama kako bi izbjegli plaćanje alimentacije i raznim načinima skrivaju stvarno stanje svoje imovine. Zato je iz Centra poručeno da se kada krene rastava braka odmah zatraži zabranu raspolaganja imovinom. Rečeno je da oni koji alimentaciju ne plaćaju ili je plaćaju proizvoljno i povremeno smatraju da na taj način kažnjavaju svog bivšeg partnera, a zapravo kažnjavaju i ugrožavaju svoju djecu, da računaju sa sporošću suda, mogućnostima odgađanja, mogućnostima tužbe na tužbu.


– Mnoga djeca postaju punoljetna, a da nisu ostvarila svoju alimentaciju. To znači da mjere koje primjenjujemo nisu dovoljno efikasne, a neplaćanje alimentacije je i kazneno djelo. Zaključujemo da se kod nas po tom pitanju napravilo malo, korak-dva naprijed, ali nije to još onako kako bi trebalo biti u pravno uređenoj i socijalno osjetljivoj državi, naglasila je Pintar.U zadnje vrijeme povećan je broj zahtjeva za privremeno uzdržavanje od strane države, što je, rečeno je, vjerojatno rezultat novog Zakona o privremenom uzdržavanju koji se primjenjuje od 1. rujna prošle godine.

– Centar za socijalnu skrb Rijeka je u 2014. godini odobrio privremeno uzdržavanje za 142 korisnika, dok je za Podružnicu Vrbovsko odobreno privremeno uzdržavanje za dva korisnika, a za Podružnicu Delnice devet. Do svibnja 2015. je riječki Centar privremeno uzdržavanje odobrio za 131 korisnika, za Podružnicu Vrbovsko za dva korisnika, a za Podružnicu Delnice za 10 korisnika. Dakle, vidljiv je porast zahtjeva za privremeno uzdržavanje. Zakon o privremenom uzdržavanju je, među ostalim, obvezao obveznike uzdržavanja da redovito doprinose, a drugog roditelja koji živi s djetetom i koji na ime djeteta dobiva privremeno uzdržavanje obvezao je da pokrene postupak ovrhe ili zahtjev za izvanrednu naplatu prije nego mogu to pravo ostvariti, rekla je među ostalim Melita Ušljebrka, pravnica u riječkom Centru za socijalnu skrb objasnivši da se ti postupci pokreću pri Centrima za socijalnu skrb i da se rješavaju po hitnom postupku. Objasnila je, isto tako, i u kojim slučajevima i baka i djed imaju obvezu uzdržavanja unuka, kako se ostvaruje pravo na privremeno uzdržavanje te da to pravo traje najdulje tri godine i prestaje kada roditelj koji je obveznik plaćanja alimentacije počne redovito doprinositi za uzdržavanje djeteta.