Muke u novogradnji na riječkom Krnjevu

Zbog previda projektanata zaledile se instalacije: stanari četiri dana bez vode

Marinko Glavan



RIJEKA Kad mi se najave gosti, odmah im kažem da mi na poklon donesu kantu vode ili da uopće ne dolaze, s dozom zdravog humora na pitanje kako se snalazi bez vode odgovorila nam je Antica Ercegović, stanarka novoizgrađene zgrade poznate pod nazivom »Lavanda«, pokraj »Kauflanda« na Krnjevu, koja je zbog popucalih vodovodnih instalacija već puna četiri dana bez vode. 



   Niske temperature ledile su vodu u cijevima te uzrokovale puknuća vodomjera. Od 2. veljače do jučer interventne ekipe »Vodovoda i kanalizacije« registrirale su 90-ak puknutih i smrznutih vodomjera, od njih ukupno oko 40.000. U »ViK-u« ocjenjuju da je većina korisnika poslušala savjete i upozorenja ovog komunalnog društva te na vrijeme dobro zaštitila svoje vodomjere i instalacije. Za usporedbu, ističu i podatak da je 1974. godine u Rijeci puknulo odnosno smrzlo se čak 2.000 vodomjera. 


    – Smrzavanje vode u instalacijama može se spriječiti povremenim puštanjem vode u slavinama ili puštanjem vode da kontinuirano kaplje. Ovaj trošak puno je manji od troška koji može nastati zbog puknuća cijevi nakon što se voda u cijevi zaledi, savjetuju u »ViK-u«. Nadalje, korisnicima koji primijete da su ostali bez vode savjetuju da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje da je voda zaleđena, a najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu. Zamrznute instalacije nikako se ne smije odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, već ih treba odleđivati postepeno, savjet je »ViK-a«. (LJ. H.)





    Niske temperature koje, u kombinaciji s burom, već desetak dana čvrsto stišću Rijeku i okolicu, izazvale su brojne štete, posebno na vodovodnim instalacijama, zbog čega stotine domaćinstava već danima nemaju vode. Među najteže pogođenima su upravo stanari »Lavande« i susjedne zgrade-blizanca »Lovor«, kompleksa s više od stotinu stanova. Riječ je o praktički novim zgradama što ih je za tržište izgradila tvrtka »Toranj Krnjevo«, pa su stanari, koji su se u kompleks počeli useljavati prije samo dvije godine, šokirani činjenicom da ih je već prvi pravi val hladnoće ostavio bez vode. 


    – Mi smo bez vode ostali prije dva dana, ali u susjednoj zgradi vode nema još od petka. Nitko nam ništa ne govori, ni upravitelj, ni investitor. Znam samo da se ništa neće popravljati dok temperature ne porastu, a sudeći prema vremenskoj prognozi to znači da ćemo bez vode biti barem do kraja ovog tjedna, kazao nam je Nikola Čubrić kojeg smo zatekli u portunu »Lovora«. 


   Bez izolacije


Vodomjeri većine stanova, smješteni u podzemnoj garaži »Lovora«, potpuno su uništeni jer se smrznula voda u njima, tako da tek rijetki sretnici u toj zgradi imaju vode u stanovima, dok je stanje u »Lavandi« još gore jer se zamrznuo i puknuo glavni ventil zgrade pa su svi stanari bez vode. Oni u čijim stanovima voda još teče sami su pokušali zaštititi svoje vodomjere od smrzavanja omatajući ih krpama, ručnicima i drugim improviziranim izolacijskim materijalima, poput Slobodana Uzelca, stanara »Lovora«, koji nas je odveo do podzemne garaže gdje su smještene vodovodne instalacije. 


    – Bio sam u garaži kada su ti vodomjeri počeli pucati. Na svima su prsnula stakla, jedino vodomjeri nas nekolicine, smješteni u samom kutu garaže, gdje je manji propuh, ostali su čitavi. Zamotao sam vodomjer i dio cijevi koja vodi do njega. Nadam se da će izdržati jer su i za idućih pet-šest dana najavljene niske temperature. Problem je u izvedbi i smještaju vodovodnih instalacija. Ovdje je stalno propuh i vrlo je hladno. Glavne cijevi su izolirane, kao i dio cijevi iza vodomjera, no od glavne cijevi do vodomjera, kao i na samom vodomjeru, nema nikakve izolacije. Nije ni čudo da se sve zaledilo. Da stvar bude gora, investitor je vodomjere ogradio žičanom ogradom i stavio pod ključ, tako da se do njih ne može ni doći, osim ako predstavnik zgrade ne otključa, kaže ogorčeni Uzelac.   


Pranje prava muka


U podrumskoj garaži zatekli smo i Kristijana Kovačića, koji je upravo omatao cijevi koje vode prema njegovom stanu. 


    – Vode, doduše, više nemamo nego imamo, nešto curi iz špine, ali bojim se da ćemo ostati potpuno bez nje, kaže Kovačić, pokazujući nam rasprsle vodomjere i popucali masivni glavni ventil susjedne zgrade, također smješten u podzemlju »Lovora«. 


    A u susjednoj se zgradi bez vode živi već četiri dana. Kako, pitamo Ivanku i Ivana Erušić, stanare »Lavande«. 


    – Vodu za piće kupujemo. U susjednoj zgradi upravitelj je otvorio jedan od neprodanih stanova u kojemu ima vode pa od tamo vučemo vodu u kantama za pranje i kuhanje. Najgore je što nam se nitko nije javio, nikakve obavijesti o tome kada bi instalacije mogle biti popravljene u portunu nema, jedino što znamo je da se neće popravljati dok ne zatopli, kaže Ivan. 


    Voda za piće nije toliki problem, dodaje njegova supruga Ivanka, ali pranje i kuhanje prava je muka. 


    – Skuha se još nekako, no pranje suđa bez tekuće vode možete samo zamisliti. Da ne govorimo o tome kako igleda kupanje s kantom od deset litara vode. Odjeću za pranje za sad slažem na hrpu, ali ne može ni to unedogled trajati. Ne znam kako ćemo prati rublje. Ovo je strašno, zaključuje Ivanka.


Popravak tek kad zatopli


Zgrade »Lavanda« i »Lovor« su osigurane, ističe Ivo Dragičević, direktor upravitelja kompleksa, tvrtke »Graditelj-stan«, pa stanari neće snositi teret sanacije uništenih vodovodnih instalacija.



Stanare »Lovora« i »Lavande« ne brine samo kada će biti uspostavljena normalna opskrba vodom, nego i tko će platiti troškove uništenih instalacija. 


– Cijena vodomjera je oko petsto kuna, a sigurno će trebati mijenjati i dio cijevi. Zgrada je osigurana, no ne znamo hoćemo li ih morati popravljati sami ili će to učiniti upravitelj zgrade, zabrinuti su Erušići i Uzelac, koji ističu kako i inače imaju brojne probleme s investitorom koji im, tvrde, iako su  svoje stanove uredno platili, još nije predao ni vlasničke listove.


– Ovi su stanovi prodavani kao luksuzni i skupo plaćeni, a pogledajte što se događa. Ovo s vodom samo je dio problema, no ne možemo ništa učiniti jer polovica stanova još nije prodana pa kad i pokrenemo neku inicijativu, investitor ima većinu glasova, prema kvadraturi, tako da smo praktički bespomoćni, zaključuju rezignirani stanari.



– Na žalost, dok su temperature ovako niske, ne postoji mogućnost premošćivanja vodomjera jer su i cijevi ispred i iza njih zamrznute. Led je u cijevima s obje strane sata i dok je tako ne može se učiniti ništa. Zašto je zgrada tako projektirana i zašto je dobila uporabnu dozvolu, to su već pitanja za investitora i nadležne institucije, a ne za nas kao upravitelja jer mi u projektiranju i gradnji nismo sudjelovali. Ovakvo pozicioniranje vodoinstalacija očit je previd projektanta, to je i sada i laiku jasno, te će, nakon što se sadašnja situacija riješi, s investitorom trebati pronaći dugoročno rješenje kako se ne bi ponavljala. No, valja naglasiti da stanari, osim narušenog komfora življenja do popravka instalacija, neće trpjeti druge posljedice, odnosno neće snositi štetu, kazao je Dragičević.