Volpi im ponudio zaposlenje

Završili Pomorski fakultet u Rijeci pa u Nigeriju otišli tražiti sreću

Robert Frank

13 mladih Riječana, pomorskih stručnjaka, dobilo je jednogodišnje zaposlenje u kompaniji za opskrbu naftnih platformi Intels Nigeria Limited, u vlasništvu talijanskog poduzetnika Gabrielea Volpija



Oni su mladi, pametni, znaju jezike, obrazovani, završili su fakultet, informatički su obučeni, ali u Rijeci nemaju posla, osjećaju besperspektivnost i pribojavaju se budućnosti koja nosi neizvjesnost i depresiju. Apsurdna je situacija da su u pomorski orijentiranoj Rijeci završili upravo Pomorski fakultet, ali ne mogu naći posao u struci. Upravo zato žele iskoristiti priliku koja im se pružila. Spremni su je objeručke prigrliti, odricati se, riskirati, sve učiniti da uspiju. Zbog potencijalnog posla odlučili su napustiti Rijeku i Hrvatsku.


Situacija u kojoj su se našli u klišeu bi se nazvala odljevom mladih mozgova. Ali, to je doista tako. Njih 13 je nakon cijelodnevnog putovanja sletjelo u Nigeriju, u grad Port Harcourt. Radi se o gradu od oko 4,5 milijuna stanovnika u kojem se nalazi luka Onne Port, jedna od četiri kojima, pored ostalih koncesionara, upravlja kompanija Intels Nigeria Limited u vlasništvu talijanskog poduzetnika Gabrielea Volpija. Istodobno sretni zbog prilike koja im se pružila, ali i preplašeni zbog putovanja u nepoznato, u afričku zemlju koja je najveći izvoznik nafte s tog kontinenta, a četvrti u svijetu, 13 Riječana svoju će poslovnu sreću i priliku sljedećih godinu dana pokušati realizirati u luci Onne Port. 


   


Ključni ljudi




Dobili su privilegiju da se u kompaniji Intels Nigeria Ltd. mogu usavršavati u poslu za koji su se školovali. Maja Grgić i Maja Vujević, dvije 26-godišnjakinje iz Rijeke, magistrice logistike i menadžmenta u pomorstvu, Darko Majstorović, Igor Palmić, Dino Golojka, Sanjin Juričević Ivin, Marko Paulić, Nenad Šarlija, Frane Šokota, Dražen Hajdin, Aleksandar Popović, Sanjin Rakić i Igor Škerl u Volpijevoj kompaniji koja je s Pomorskim fakultetom u Rijeci sklopila ugovor o suradnji, do sljedećeg će ljeta proći sve odjele u kojima će naučiti kako se upravlja lučkim terminalima i poslovima vezanim za logistiku.


Kompanija čiji je najveći pojedinačni vlasnik obitelj Gabrielea Volpija, iznimno bogatog i uspješnog talijanskog poduzetnika, inače prvog čovjeka europskog vaterpolskog prvaka Pro Recca, koncesionar je u četiri nigerijske luke: Warri, Lagos, Calabar i Onne Port. Volpijevi ključni suradnici u Nigeriji su Riječani Damir Mišković i Predrag Sloboda koji su osim svog osnovnog posla, preuzeli i vlasničku, financijsku te organizacijsku brigu o riječkom sportu. Konkretno, Damir Mišković je preko Fondacije Social Sport ušao u nogometni klub Rijeka, a Predrag Sloboda već je nekoliko godina u vaterpolskom klubu Primorje. Intels Nigeria Limited je kompanija koja upravlja terminalima u četiri nigerijske luke preko kojih opskrbljuje i pruža svu potrebnu logistiku stotinama platformi za vađenje nafte i plina na nigerijskom području. Volpi, Mišković i Sloboda u tom poslu usko surađuju s najvećim svjetskim naftnim kompanijama koje dnevno crpe 2,2 milijuna barela nafte.   


Apartmani u Aba Roadu


Namjera Volpija, Miškovića i Slobode je da Riječani godinu dana uče o naftnom biznisu, prolazeći trening na svim operativnim razinama Intelsa. Onima koji zadovolje, ponudit će se profesionalni ugovori. Kroz tu godinu u kojoj će zbog sigurnosnih i praktičnih razloga biti smješteni u zatvorenom i za normalan život potpuno opremljenom i čuvanom kampu Aba Road, od njih se očekuje da se u potpunosti fokusiraju na posao.


Svatko od njih u kampu je već prvog dana dobio dvosobni, potpuno opremljeni apartman s plaćenim svim troškovima i uslugma, što će ih potpuno rasteretiti od svih vrsta obveza, kako bi što bolje svladali zadaće koje su im postavljene. Osim toga, mladi Riječani uz sasvim solidnu financijsku mjesečnu naknadu, svaka 52 dana imaju pravo na trotjedni plaćeni boravak u Rijeci koji uključuje i besplatne avionske karte.


U Intelsu su nam potvrdili kako  je sve podređeno cilju da im se omogući profesionalno usavršavanje te da ni o čemu drugom ne moraju voditi brigu. Intels, naime, u naftnom biznisu u kojem se u Nigeriji u godinu dana izvuče nafta u vrijednosti od gotovo 80 milijardi dolara, obavlja vrlo složen i značajan posao. Davanje podrške platformama podrazumijeva 24-satnu opskrbu najjačih naftnih kompanija opremom svih vrsta: od skladištenja njihove opreme na Intelsovim lučkim terminalima, do transporta te opreme na brojne platforme; od cateringa i pripreme hrane za tisuće zaposlenika platformi i luke do osiguranja smještaja za zaposlenike platformi u Intelsovim kampovima sa svim sadržajima, kao da je riječ o malim gradovima.   Novi list pratio je odlazak mladih Riječana u Nigeriju i njihove dojmove. Putovali smo s njima iz Zagreba do Frankfurta, a pilot aviona kojim su napuštali Hrvatsku, simbolično ili ne, zvao se Slavko Linić! Pilot aviona kojim su pak iz Europe odletjeli za Nigeriju zvao se Schumacher! 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u nedjelju, 17. lipnja 2012. ili, ako ste pretplatnik on-line izdanja OVDJE