Vrhunac karnevala

Završen 29. riječki karneval: oko 8.500 maškara u povorci; Asterix Toni i Obelix Vojko presudili Milivojku Evropiću

Andrej Petrak



RIJEKA Uz najljepše karnevalske zvuke, zvonjavom Halubajskih zvončara, završila je velika, 29. po redu karnevalska povorka središtem Rijeke, nakon koje je uslijedio najsvečaniji, i za maškare najtužniji, trenutak u posljednja dva mjeseca – primopredaja ključeva grada. Tako su na središnjoj pozornici, umjesto vrlo raspoloženog voditeljskog dinamičnog dua Irene Grdinić i Marija Lipovšeka – Batiffiace, glavne uloge preuzeli vjerojatno najtužniji dvojac u gradu – sada već bivši gradonačelnik meštar Toni i stari-novi Vojko Obersnel pod krinkama Asterixa i Obelixa. 


 Nevoljko je razvlašteni Toni posegnuo za ključevima najveselijeg i najluđeg grada na svijetu, kojim je tako vješto i moćno upravljao na radost mnogih, te ih predao samozatajnom Obiju koji je u nekoliko navrata tijekom karnevala naglasio kako mu je i bez ključeva jako lijepo. 


 Sve to ih je jako rastužilo i razljutilo pa su brže-bolje pohitali svu krivnju svaliti na pusta Milivojka Evropića, slamnatog krivca koji je sinoć skončao na lomači. Osuda na smrt zbog zaduženja države, poskupljenja i rasta nezaposlenosti te mnogobrojnih razloga izrečena mu je još u četvrtak, pa je Karnevalskoj udruzi »Pom-F-Ri« preostalo da ga ukrcaju na barku i u akvatoriju riječke luke spale uz asistenciju Asterixa Tonija i Obelixa Vojka. Karmine su bile vesele jer mada je  Milivojko Evropić otišao u povijest, do Pepelnice su još tri dana, dovoljno vremena da se maškarani puk »ispuca« prije početka idućeg, jubilarnog 30. Riječkog karnevala. 




Marionete kojima život visi o koncu, zametske žrtve ovrhe, minijaturni macmalići koji će jedini preživjeti smak svijeta, jedno neotkriveno grobničko pleme i prava »pila života« kolosalnih proporcija, samo je mali dio maškaranih čudesa kojima je rijeka gledatelja  mogla svjedočiti na vrhuncu karnevalskih događanja u gradu na Rječini, velikoj završnoj povorci 29. riječkog karnevala.


Čak 98 karnevalskih grupa s oko 8.500 sudionika prodefiliralo je uzduž i poprijeko dobro poznate rute od Rive pa naokolo Delte te Korzom. Povorku tisuća rasplesanih i raspjevanih primorskih karnevalista, kojima su se i ove godine pridružile grupe pristigle iz cijele Hrvatske, ali i bližeg i daljeg inozemstva, točno u podne s Rive je poveo Meštar Toni, ruku pod ruku s kraljicom Ninom Simčić, njezinim pratiljama, gradonačelnikom u sjeni Vojkom Obersnelom i nezaobilaznim Morčićima. 


Maškarani ljudi iz raznih krajeva svijeta za riječko su karnevalsko finale i ove godine otkrili svoje najljepše maske svih boja, materijala i dužina, koje su danima i danima pomno stvarane, kako bi bi bile spremne samo za ovaj veliki mimohod. Uostalom, odavna je poznato da jao si ga onome tko riječkim Korzom na završnoj povorci prodefilira, a da mu maska nema dobru priču ili poruku. 


U Novom listu u ponedjeljak, 20. veljače 2012., poseban prilog o Riječkom karnevalu na 32 stranice