Rijeka sudjeluje u projektu

“Zasadi drvo, ne budi panj”: Uskoro kolektivna sadnja stabala u Rijeci

Ljiljana Hlača

Briga o zelenilu ne prestaje ni u tijeku komunalnih radova / Snimio Vedran KARUZA

Briga o zelenilu ne prestaje ni u tijeku komunalnih radova / Snimio Vedran KARUZA

Zajednička sadnja najavljena je zadnji vikend u listopadu, odnosno 25., 26. i 27. listopada



RIJEKA Vijećnik Danko Švorinić jedan je od aktivnijih vijećnika po postavljanju pitanja u rubrici Vijećnička pitanja, a ovoga puta interesiralo ga je hoće li Grad Rijeka sudjelovati u građanskoj inicijativi Dani kolektivne sadnje koja se provodi pod projektnim imenom – Zasadi drvo, ne budi panj.


Riječ je o projektu koji je pokrenut s ciljem da »svatko može zasaditi drvo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena«. Kolektivna sadnja najavljena je zadnji vikend u listopadu, i to 25., 26. i 27. listopada.


Sva se sadnja na javnim površinama mora provoditi u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Vijećnika je interesiralo hoće li Grad potpisati pismo namjere s inicijatorima cijele priče.




U odgovoru na ovo pitanje riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio mu je da je Grad upoznat s ovim projektom te da će se pridružiti njezinoj realizaciji, posredstvom Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Odjela gradske uprave za komunalni sustav te EPK 2020.


Dodao je da Grad Rijeka, osim provedbe godišnjih planova sadnje i obnove javnih zelenih površina, redovito organizira programe i aktivnosti putem kojih se podiže svijest o značaju ekosustava i zelenih površina za život građana, kao što se dugi niz godina potiče i prihvaća realizacija građanskih inicijativa te provode dodatne konkretne akcije sadnje stabala, prema karakteru i intenzitetu vrlo slične inicijativi Dani kolektivne sadnje i to redovito u sklopu rujanskog Europskog tjedna mobilnosti, kao i svibanjskog Zelenog tjedna.


– Tako je, primjerice, ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti obilježen sadnjom prve dionice novog drvoreda duž ceste Rujevica-Marinići, koji čini 20 stabala gledičije u dužini od oko 160 metara. Kao posebnost ovoga zahvata ističe se izbor gledičije kao izrazito medonosne stablašice, čime se željelo pomoći u održavanju populacije i uloge urbanih pčela, a s čim su građani bili upoznati tijekom održavanja prošlogodišnjeg Zelenog tjedna, odgovara gradonačelnik.


Sličan zahvat proveden je i u rujnu 2016. kada je dužinom Ulice Hinka Bačića na Delti i dijelom na Brajdici posađen drvored s 25 paulovnija, a novo drveće sađeno je i u podnožju zaobilaznice u naselju Krnjevo, u okućnicama škola i dječjih vrtića, kao i na brdu Sveti križ.


– Nadalje, ovogodišnji Zeleni tjedan obilježen je čišćenjem površine planirane za uređenje parka na Kantridi, a prošlogodišnji sadnjom pinjola u Ulici Ive Lole Ribara (Škurinje) putem građanske inicijative Poklonite stablo gradu-Zlatni ljudi sade koja je, u suradnji s gradskim stručnim službama, 12 stabala pinjola posadila u istoj ulici u razdoblju od 2014. do 2018. godine, rekao je Obersnel.