Svečanost u Rektoratu

Zaklada Sveučilišta u Rijeci nagradila sedmero znanstvenika, znanstvenih novaka i asistenata

Hina

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Nagrade od po 6000 kuna bruto za znanstvene novake i asistente dobili su Jasmina Dlačić s Ekonomskog fakulteta za društvene i humanističke znanosti, Tihana Tršan s Medicinskog fakulteta za biomedicinske i biotehničke znanosti te Ervin Kamenar s Tehničkog fakulteta za tehničke i prirodne znanosti. Znanstvenici su dobili po 10.000 kuna bruto



RIJEKA - Sedmero znanstvenika, znanstvenih novaka i asistenata Sveučilišta u Rijeci dobitnici su nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci za prošlu akademsku godinu te su im nagrade uručene na svečanosti održanoj u petak u Rektoratu ovog sveučilišta.


 Nagrade od po 6000 kuna bruto za znanstvene novake i asistente dobili su Jasmina Dlačić s Ekonomskog fakulteta za društvene i humanističke znanosti, Tihana Tršan s Medicinskog fakulteta za biomedicinske i biotehničke znanosti te Ervin Kamenar s Tehničkog fakulteta za tehničke i prirodne znanosti. Znanstvenici su dobili po 10.000 kuna bruto i to Sanja Tatalović Vorkapić s Učiteljskog fakulteta u kategoriji društvenih i humanističkih znanosti, Alan Šustić s Medicinskog fakulteta za biomedicinske i biotehničke znanosti i Vedran Kirinčić s Tehničkog fakulteta za tehničke i prirodne znanosti. Nagradu u iznosu od 10.000 kuna dobio je i Hrvoje Urumović s Akademije primijenjenih umjetnosti u kategoriji umjetnika u umjetničko-nastavnom zvanju.


 O nagradama je odlučio Upravni odbor Zaklade temeljem procjene prijava na natječaj koju provodi anonimno peteročlano povjerenstvo. Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci dodjeljuju se najzaslužnijim znanstvenicima, umjetnicima i asistentima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom, umjetničkom i nastavnom radu i javnoj djelatnosti doprinijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu, akademskoj i široj zajednici.




 Ravnateljica Zaklade Iva Rinčić istaknula je da je zaklada utemeljena 2002. te time postala prva zaklada na nekom od sveučilišta u Hrvatskoj. Do sad je dodijelila više od osam milijuna kuna, financirala više od 2200 sveučilišnih aktivnosti i nagradila, uključujući i ovogodišnje dobitnike, 73 znanstvenika, znanstvena novaka i asistenta, kazala je Rinčić. Vizija Zaklade je da njen rad i rezultate prepoznaju građani i sudjeluju u aktivnostima volontiranjem, drugim oblicima rada ili financiranjem. Stoga su ove godine prvi put dodijeljene zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su zakladu zadužili svojim radom i aktivnim podupiranjem.


 Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin istaknuo je da je Zaklada zamišljena kao mjesto okupljanja i zajedništva. Znanstvenicima je ova nagrada priznanje ali i obveza da aktivno sudjeluju u transformaciji i smjeni generacija na sveučilištu a mlađim dobitnicima ona predestavlja još veću obvezu da “potegnu” sami ali i svoje kolege, rekao je rektor.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je vrijednost uspostavljene sinergije Sveučilišta, grada i županije te sve više gopsodarskih subjekata, ocijenivši da je to izvrsna formula za uspjeh. Naveo je da će grad i nadalje sudjelovati u radu Zaklade i cjelokupnog Sveučilišta. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za školstvo Edita Stilin istaknula je aktivnost županije u potpori razvoja Sveučilišta navodeći da PGŽ godišnje izdaja za razne programe Sveučilišta više od pola milijuna kuna.