Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1
Sutra: 17° 21° 2
22. travnja 2018.
Nakon deset godina na tragu rješenja

foto Za osmišljavanje uređenja Trga pul Vele crikve poziv i autoru zadarskih orgulja

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2011. u 12:30 2011-09-06T12:30:44+02:00

Idejno rješenje trebalo bi biti izabrano do kraja studenog ove godine, a osim Nikole Bašića, pozvani su i Ira Rechner Šustar te Goran Rako

RIJEKA Do kraja studenog 2011. godine izabrano će biti idejno rješenje za uređenje Trga pul Vele crikve, lokaliteta od 1.100 metara kvadratnih na kojemu su nađeni vrlo vrijedni arheološki nalazi koji su godinama od očiju javnosti sakriveni slojem asfalta. 

Iz spomeničke rente 365.000 kuna

Za natječaj je predviđen nagradni fond u iznosu od 165.000, tako da će autoru prvonagrađenog rada biti isplaćeno 60.000, drugonagrađenog 40.000, dok će autor trećenagrađenog rada biti honoriran s 20.000 kuna. Kao obeštećenje pozvanim autorima predviđeno je po 15.000 kuna. 

Članovi ocjenjivačkog suda su Nenad Fabijanić, Dragan Blažević, Nikolina Radić Štivić, Vladimir Kasun, Maruša Zorec, Josip Višnjić i Leo Modrčin. Predviđena je naknada za rad člana ocjenjivačkog suda u iznosu od 6.600 kuna. Isti iznos predviđen je i za stručne savjetnike kojih je pet, dva člana tehničke komisije, te tajnika. Sve u svemu, iz spomeničke rente ukupno će se za ovaj posao izdvojiti 365.000 kuna.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar pojasnio je da je natječaj za idejno rješenje arhitektonsko-urbanistički, javni, državni, anonimni, otvoreni, te pozivni. U Gradu Rijeci odlučili su poziv na natječaj uputiti Nikoli Bašiću, Iri Rechner Šustar, te Goranu Raki. Šarar je uvjeren da upravo ta imena jamče kvalitetu idejnog rješenja kojim će se odabrati prezentacija vrijednih arheoloških nalaza od kojih su najpoznatiji mozaik i sarkofag.

– Sve su to vrlo utjecajni autori, od Ire Rechner Šustar koja se i te kako bavila u našem kraju takvim projektima kao na Kastvu, Nikole Bašića, autora projekata Morskih orgulja i Pozdrava suncu u Zadru, te Gorana Rake koji je, između ostalog, autor projekta Arheološkog muzeja Narona u Vidu. Do kraja studenoga ove godine mogli bi dobiti prva idejna rješenja, najavio je Šarar.

Gradonačelnik Vojko Obersnel ispričao je anegdotu kako bi odgovorio na pitanje zbog čega se tako dugo čeka s realizacijom projekta.

– U prvoj ili drugoj godini mandata pozvao sam tadašnjeg pročelnika Konzervatorskog odjela u Rijeci kako bi se projekt ubrzao. On mi je odgovorio da je riječ o složenom poslu koji će trajati najmanje pet godina. Prošlo je deset, a na tragu smo da nađemo rješenje, rekao je Obersnel.

Arheološka istraživanja proveo je Hrvatski restauratorski zavod od 28. srpnja 2008. godine do 23. veljače 2009. godine, a istražena je površina od oko 1.100 kvadrata i to područje Trga pul Vele crikve i Užarske ulice od Jelačićevog trga do zapadnog ugla s Ulicom Janeza Trdine. Arheološka istraživanja financirana su sredstvima spomeničke rente u iznosu od oko dva milijuna kuna. 

Arheološko nalazište na Trgu pul Vele crikve Foto Arhiv NL (4)
Arheološko nalazište na Trgu pul Vele crikve / Foto Arhiv NL

– Prilikom istraživanja prikupljena je, osim iznimnih otkrića nepokretnih arheoloških nalaza, i znatna količina pokretnih arheoloških nalaza. Nalazi su potvrdili i donijeli nove spoznaje kojima je obogaćena slika o antičkom, ali i o srednjovjekovnom i novovjekovnom periodu postojanja grada na Rječini. Arheološka istraživanja pružila su uvid u povijesni razvoj grada Rijeke. Otkrivene su dvije građevinske faze antičkog termalnog kompleksa, snažan bedem koji je opasavao grad, manji dio antičke prometnice, ostaci ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća s reprezentativnim mozaicima i prvim cjelovitim sarkofagom pronađenim na području Rijeke, te kasnosrednjovjekovno groblje. Pokretni arheološki nalazi trenutno se nalaze u prostorijama Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda gdje su znanstveno i restauratorski obrađeni. Sarkofag je nakon konzervacije i restauracije izložen ispred Guvernerove palače te je kao takav dostupan javnosti, rekao je Šarar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S Lidlom do odmora iz snova
Moj apartman s 5 zvjezdica

S Lidlom do odmora iz snova