Prosvjed

ZATVORITE MARIŠĆINU! Ustrajat ćemo u borbi za čisti zrak, čistu vodu i čisti okoliš

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Oni ne strahuju za zdravlje svoje djece, ne provode nedeljna popodneva u kućama niti strahuju od svakog novog nepoznatog mirisa. Oni ne znaju što znači živjeti uz monstruma kakav je Marišćina..."



Krizni eko-stožer Marišćina i mještani Viškova ponovo su prosvjedovali. Njihova je poruka – “Zatvorite ŽCGO Marišćina! To je jedino rješenje za probleme mještana!”


– Nakon 6 godina smrada s Marišćine, lažnih obećanja i potpunog manjka suosjećanja za naše probleme od strane lokalnih političara netko bi možda i odustao. Mi nećemo. Ustrajni smo u našoj borbi za čisti zrak, čistu vodu i čisti okoliš. Umorni smo i iscrpljeni, ali nećemo se predati. Psihički i fizički stres, uzrokovan smradom, svakim danom postaje sve veći i razorniji. Sav naš bijes, razočaranja i strahovi sada stanu u samo tri riječi – DOSTA NAM JE, stoji u proglasu koji potpisuju Marina Graton Gulin, predstavnica mještana Viškova, i Predsjednik udruge Krizni eko stožer Marišćina Josip Begonja.


Prosvjednici poručuju da im je dosta “bahatih lokalnih i državnih političkih elita, kojima je smrad samo subjektivni dojam neugode”.




– Oni ne strahuju za zdravlje svoje djece, ne provode nedeljna popodneva u kućama niti strahuju od svakog novog nepoznatog mirisa. Oni ne znaju što znači živjeti uz monstruma kakav je Marišćina, niti će to ikada znati i ne želimo više slušati njihova prazna obećanja i floskule. Dosta nam je i nesposobnih ministara koji izigravaju i krše Hrvatske i Europske zakone. Njihova inzistiranja na izgradnji trinaest regionalnih centara za zbrinjavanje otpada znači da će još brojne obitelji, poput naših, živjeti u svakodnevnom smradu. Svoje greške i propuste financiraju iz naših džepova, stoji u proglasu.


Također, prosvjednici napominju da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike bez obrazloženja izbrisalo spremnike za odvojeno prikupljanje biootpada i tekstila i kompostere iz natječaja za Najavu javnog poziva za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, dok s druge strane cijela EU i njezine nadležne institucije grabe velikim koracima u smjeru kružne ekonomije i kružnog zbrinjavanja otpada”.


– Ministarstvo zaštite okoliša i energetike umjesto 1,5 milijardi kuna realiziralo je 575 milijuna kuna iz EU fondova (manje od 40%), a razlog su vjerojatno smetlišta koja naša vlast preferira, dakle razne Marišćine. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je apsolutni rekorder u nepovlačenju EU sredstava i zato Ministre, odstupite ili nam osigurajte spremnike za odvajanje biootpada, tekstila i kompostere.Osim što pokazuje svoje apsolutno neznanje i nepoštivanje relevantnih europskih i hrvatskih zakona, Ministar Ćorić na ovaj način onemogućav općine i gradove u Republici Hrvatskoj da uspostave zakonit i efikasan sustav zbrinjavanja otpada na svojim područjima. Cilj je jasan – osigurati ogromne količine miješanog i nerazvrstanog otpada koji će “hraniti” centre za gospodarenjem otpadom, poručuju s Marišćine.

Prebacivanje odgovornosti i skupljanje političkih bodova na temu Marišćine, napominju, postalo je degutatno.


– Dok se nekoliko tisuća stanovnika u okolici Marišćine guši u smradu, direktor TD Ekoplus d.o.o., Josip Dedić, postavlja vodene zavjese i sadi stabla kako bi riješio navedeni problem. U isto su vrijeme, pritisnuti teretom sve jasnijih činjenica o apsolutnom nefunkcioniranju Marišćine na svim razinama, župan Komadina i njegovi suradnici čudesno su progledali i odlučili predati ŽCGO Marišćina te sve njezine probleme Općini Viškovo. Umjesto da preuzmu odgovornost i ponude rješenje, vodeći ljudi Primorsko-goranske županije I tvrke Ekoplus izvode igrokaze za publiku kupujući vrijeme dok smišljaju kako će javnosti opravdati daljnje financiranje rupe bez dna zvane ŽCGO Marišćina, ističu prosvjednici.


Na kraju poručuju: “Župane, Zlatko Komadina, odstupite ili zatvorite ŽCGO Marišćina, a sukladno jednoglasnom Zaključku predstavničkog tijela Općinskog vijeća Općine Viškovo, predstavničkog tijela mještana u lokalnoj zajednici Općine Viškovo.”