Ni kriv ni dužan, ali oštećen

Vulkanizeru Porezna uprava zapečatila radionicu zbog tuđeg duga

Andrej Petrak

 Eto, što vam je hrvatska »poduzetnička klima« i politika »svako radno mjesto«! Svakom mladom čovjeku poručio bih da čim prije bježi ća iz ove države, koja trenira strogoću na malim ljudima, kaže ogorčeni Davor Antolos



RIJEKA  Vulkanizer Davor Antolos ostao je bez egzistencije, jer mu je Porezna uprava zapečatila radionicu zbog tuđih dugova, točnije zbog poreznog duga najmodavca prostora njegova gumiservisa na Brašćinama. Činjenica da Antolos u tom prostoru radi već punih 20 godina, te da ima uredan ugovor o najmu s Damirom Žikovićem koji u potpunosti poštuje, nije mu nimalo pomogla. Porezna uprava dala mu je manje od 24 sata da isprazni prostor gumiservisa prije pečačenja obavljenog jučer točno u podne.


  – U srijedu u 14 sati došli su me obavijestiti da imam vremena do sljedećeg dana u 12 sati da ispraznim prostor. Dvadeset godina radim u ovom prostoru. Nikad nisam čuo ništa slično: da nekoga zatvaraju ni krivog ni dužnog, zbog tuđih dugova, kaže Antolos.


  Tijekom jutra Antolos je uspio odraditi nekoliko dogovorenih mušterija, dok je ostale morao zivkati, objašnjavajući im situaciju. Vrijednu opremu i strojeve prisiljen je ostaviti u prostoru gumiservisa, jer u tako kratkom roku nije ih imao gdje smjestiti. Netom prije dolaska poreznika, kojima su podršku pružali djelatnici Carine, u gumiservis na Brašćinama došla je jedna mušterija, koja je također ostala zatečena razlogom zatvaranja Antolosove radionice.




  Poreznici su jučer u istom objektu zapečatili caffe bar Calypso, kojeg drži ugostiteljski obrt Calypso u vlasništvu Damira Žikovića. Prema popisu dospjelih i neplaćenih dugova Porezne uprave Žikovićev porezni dug na dan 31. siječnja iznosio je 158.709 kuna.


  – Vi ste u cijeloj priči »kolateralna žrtva«, poručili su Antolosu iz Porezne uprave, pravdajući se da sve rade »po zakonu«, kaže Antolosova supruga Svjetlana.


Davoru Antolosu dodatnu mučninu stvara to što će stranke koje dođu do radionice vidjeti da mu je Porezna zapečatila prostor i pomisliti da je on lopov. Stoga je odlučio na vrata staviti obavijest da je zatvoren ni kriv ni dužan.


  – Eto, što vam je hrvatska »poduzetnička klima« i politika »svako radno mjesto«! Svakom mladom čovjeku poručio bih da čim prije bježi ća iz ove države, koja trenira strogoću na malim ljudima, kaže Antolos.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u petak, 25. travnja 2014.