Radovi prema planu

Vrtić na Srdočima u rujnu spreman za prihvat 160 mališana

Ingrid Šestan Kučić

U tijeku je i doprojektiranje nadstrešnice s fotonaponskim panelima iznad budućeg parkirališta dječjeg vrtića čime će se pridonijeti energetskoj učinkovitosti srdočke predškolske ustanove.



Izgradnja vrtića tek je dio radova koji se trenutno odvijaju na Srdočima. Gradnja vrtića podrazumijeva i izgradnju nove crpne stanice za što je zadužen KD Vodovod i kanalizacija, kao i rekonstrukciju prilazne ceste za koju je upravo u tijeku natječaj. Međutim, istovremeno na cijelom području Srdoča obavljaju se opsežni radovi na sustavu izgradnje vodoopskrbe i odvodnje, kao i ugradnja plinske instalacije. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, a vrijednost im iznosi šest milijuna kuna, kazao je gradonačelnik. 



Prema pojašnjenju Vinka Penezića objekt je koncipiran na način da su vrtićke i jasličke skupine odvojene. »S obzirom na to da je objekt niži od okolnog konteksta, na krovovima vrtića bit će vrtovi, dok će se ispred glavnog ulaza u vrtić nalaziti plato s parkirališnim mjestima. Vrtić je koncipiran na dva nivoa, a najveći dio sadržaja namijenjenih djeci bit će smješten na donjem nivou, kazao je Penezić.





Ukupna vrijednost investicije vrtića, prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Gordane Rena, još uvijek se ne može točno procijeniti. No, dodajući da je do sada ugovorena vrijednost radova 23 milijuna kuna, Rena je istaknula uvjerenje da će ulaganje u taj objekt u konačnici iznositi 25 milijuna kuna.    


Fotonaponski paneli


– Očekujemo da će do kraja lipnja biti dovršeni svi građevinski radovi, a već sredinom ožujka započet će radovi na fasadi i okolišu objekta. Tijekom srpnja i kolovoza opremat će se vrtić, a s prvim danom rujna objekt će biti spreman prihvatiti 140 do 160 djece. Kapacitet vrtića ovisit će prvenstveno o uzrastu prijavljenih korisnika. Predviđeno je da će vrtić imati tri jasličke i četiri vrtićke skupine, a objekt će uz prostore koji su namijenjeni djeci raspolagati i s gospodarskim dijelom te kancelarijama za stručne timove, najavila je ravnateljica.  


Najnoviji objekt Dječjeg vrtića Rijeka gradi se prema projektu arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine, dok je izvođač radova tvrtka Radnik iz Križevaca.  


Ukupna površina objekta iznosi 1.748 četvornih metara, a u tijeku je i doprojektiranje nadstrešnice s fotonaponskim panelima iznad budućeg parkirališta dječjeg vrtića čime će se pridonijeti energetskoj učinkovitosti srdočke predškolske ustanove.