Najbolja prevencija - cijepljenje

Vrlo zarazna virusna bolest: Epidemija ospica zaobišla PGŽ, samo u Zagrebu čak 130 oboljelih

Barbara Čalušić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Prije deset dana imali smo jedan slučaj za koji smo sumnjali da se radi o novoj zarazi ospicama, no nakon laboratorijskih pretraga, ospice su u tom slučaju isključene – govori voditeljica Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac



U Primorsko-goranskoj županiji zasad nema epidemije ospica te broj potvrđenih slučajeva stagnira na dvije zaražene osobe kod kojih je virus potvrđen još početkom godine. Za razliku od riječkog područja, u Zagrebu, nakon što su prvi slučajevi ospica u Hrvatskoj zabilježeni još u prosincu prošle godine, broj oboljelih u zadnjih mjesec i pol dana se udvostručio i kreće se oko 130.


U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) potvrđuju da su slučajevi ospica zabilježeni još Istri, Posavini i Slavoniji te napominju da je samo dio oboljelih laboratorijski potvrđen dok je dio bolesnika još u obradi, što znači da se kod tih bolesnika ipak ne mora raditi o novim slučajevima zaraze ospicama. Naime, prije deset dana u Rijeci se pojavila još jedna sumnja na ospice.


– Prije deset dana imali smo jedan slučaj za koji smo sumnjali da se radi o novoj zarazi ospicama, no nakon laboratorijskih pretraga, ospice su u tom slučaju isključene – govori voditeljica Odjela epidemiologije u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Danijela Lakošeljac.




Na pitanje kako tumači da se epidemija zasad zadržava na zagrebačkom području, dok na riječkom nisu zabilježeni novi slučajevi, Lakošeljac kaže da je moguće da je u Rijeci populacija bolje procijepljena.


– Ipak, to može biti i čista slučajnost pa možemo pretpostaviti i da nije bilo doticaja sa zaraženima, što znači da i u Rijeci može buknuti epidemija ospica, dodaje Lakošeljac.


U HZJZ-u navode kako je u početku epidemije u prosincu većina oboljelih bila iz velikih obitelji s vrlo niskom procijepljenošću, koje su imale brojne kontakte s Bosnom i Hercegovinom, gdje također vlada epidemija ospica. Neki od tih slučajeva rezultirali su širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji i obiteljskih grupiranja ospica. No, s daljnjim razvojem epidemije sve je veći broj bolesnika koji nemaju nikakav izravni niti posredni kontakt s inozemstvom.


Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja u nekim slučajevima može imati ozbiljne komplikacije, a najboljom prevencijom i dalje se smatra cijepljenje. Cijepljenje protiv ospica u Hrvatskoj se provodi od 1968. godine. Najprije je to bilo cjepivo samo protiv morbila, odnosno ospica, a danas je to cjepivo s tri komponente zaštite – ospica, rubeole i zaušnjaka. Daju se dvije doze, prva u dobi od godinu dana, a druga neposredno prije upisa u osnovnu školu.