Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Akcija čišćenja

Vrijedni Grobničani odnijeli stotinjak kubika otpada

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2018. u 11:06 2018-04-24T11:06:48+02:00

Akciji su se odazvali brojni mještani, vatrogasci, lovci, umirovljenici, aktivisti Crvenog križa, darivatelji krvi, sportaši, djeca i mladi. Čistilo se devet kritičnih punktova u Dražicama, Podhumu, Podkilavcu, Trnovici i Lukežima, gdje su uočena divlja odlagališta otpada

JELENJE Više od 200 sudionika, točnije njih čak 227, sudjelovalo je u velikoj akciji čišćenja okoliša na području općine Jelenje koju su, u sklopu Dana planeta Zemlje organizirali Općina Jelenje i njena Turistička zajednica te Komunalno društvo Jelen. Akciji su se odazvali brojni mještani, vatrogasci, lovci, umirovljenici, aktivisti Crvenog križa, darivatelji krvi, sportaši, djeca i mladi i drugi.

Aktivno su se uključili Odbojkaški klub Rječina, Ženski Boćarski klub Rječina, Planinarsko društvo Obruč, udruge branitelja s područja Općine Jelenje, KUD Zvir Jelenje, Stolnoteniski klub Rječina, Lovačko društvo Jelen, Konjički klub Vodičajna, tvrtka GroEx te članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivan Zoretić Španac Jelenje.

Velika akcija počela je u devet sati ujutro, a završila je okrjepom u 13 sati. Općina Jelenje je za sve sudionike osigurala logističku podršku i potreban materijal, kao i ručak. Čistilo se devet kritičnih punktova u Dražicama, Podhumu, Podkilavcu, Trnovici i Lukežima, gdje su uočena divlja odlagališta otpada.

Uskoro videonadzor

– Jako smo zadovoljni odazivom jer su naši mještani u velikom broju dali doprinos očuvanju okoliša u kojem žive. Sakupili smo pedesetak kubika otpada, uglavnom automobilskih guma, sanitarije, bijele tehnike, građevinskog otpada. Upravo zbog toga ćemo uskoro krenuti s postavljanjem videonadzora na problematičnim lokacijama gdje se stvaraju divlji deponiji. Također, povećat ćemo novčane kazne za počinitelje – kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja koji je sa suradnicima također sudjelovao u akciji.

U okviru akcije organizirano je i čišćenje divljeg odlagališta u Dražicama – Dubina, gdje je također prikupljeno blizu pedeset kubika otpada.

Nemarna država

– Krenulo je dugo najavljivano »čišćenje i pospremanje« divljeg deponija Dubina, koji se nalazi na području Općine Jelenje, a vlasnik je Republika Hrvatska. Primorani smo na sanaciju o vlastitom trošku jer je prostor zaista zapušten i Republika Hrvatska se na adekvatan način ne brine o svojoj imovini. Već prvi dan otpremljeno je više od 50 kubika glomaznog otpada.

Akcija se nastavlja kroz cijeli tjedan i ukupno će biti utrošeno 100.000 kuna za tu namjenu, kako bi se ovaj prostor barem djelomično doveo u red. Na ovoj lokaciji Općina Jelenje će uskoro ugraditi i sigurnosne kamere, kako bi se na adekvatan način navedeni prostor mogao kontrolirati – kazao je načelnik Marčelja, dodajući kako glavni krivac za divlji deponij zasigurno nije domicilno stanovništvo, nego građevinske tvrtke iz cijele regije koji na to područje ilegalno odlažu otpad.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.