Medicinski fakultet

Vrijedna donacija: Studiju dentalne medicine u Rijeci skener od 40 tisuća eura

Barbara Čalušić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA Tvrtka Planmeca donirala je Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci intraoralni CAD CAM skener Plan Scan u vrijednosti oko 40.000 eura. Skener će se koristiti za edukaciju studenata na studentskim vježbama čime će studij postati jedan od vodećih centara na području cad cam tehnologije. U sljedećem razdoblju takav skener je moguće integrirati i u svakodnevnu upotrebu te tako unaprijediti kvalitetu usluga koje se pružaju pacijentima.


Kako je kazala prof. dr. Sonja Pezelj Ribarić, s ovakvom tehnologijom studentima se omogućava da zakorače u svoju budućnost s vrhunskom edukacijom.


– Naši studenti nakon završenog studija moraju biti spremni za tržište. S obzirom na to da je oprema skupa, to nam nije uvijek jednostavno pa su nam ovakve donacije dobrodošle – rekla je Pezelj Ribarić dodajući da se u Rijeci godišnje upisuju 30 studenata dentalne medicine što omogućava praktički individualan rad sa studentima. O povećanju upisnih kvota zasad se ne razmišlja, ali se razmišlja o otvaranju studija stomatologije na engleskom.




Prof. dr. Zoran Kovač pojasnio je kako funkcionira intraoralni skener koji zamjenjuje klasično uzimanje otisaka i izrada zubnih nadomjestaka.


– Otisak se uzima uz pomoć skenera, a potom se digitalno obrađuje što nam omogućava preciznost u izradi nadomjestaka koji se obrađuju pomoću 3D printera – rekao je Kovač predstavljajući ovu tehnologiju. Teoretski uz pomoć ovog skenera i 3D printera, zubni nadomjestak poput krunice može biti izrađen za dva sata, koliko je potrebno da se pacijetnu uzme digitalni otisak, potom ga se obradi u softveru te isprinta pomoću 3D printera.