Svečana sjednica Općinskog vijeća

Vladimir Jugo dobio nagradu Viškova za životno djelo: prvi laureat Halubja

Andrej Petrak

Jedan od osnivača omladinskog i NK Halubjan, za kojeg je dugo godina i igrao, poznat je po čakavskim kolumnama u Novom listu



    –  Šira javnost dobro ga poznaje po čakavskim kolumnama  u Novom listu, a svojim zapisima i popularizacijom običaja i navadbi ostavio je sjajan trag za mnoge buduće generacije koje će u njegovim razmišljanjima znati prepoznati i upoznati Halubje i Kastavštinu i njihovu tradiciju i užance, rekao je Lučić.


 



 Najuspješnije učenike Osnovne škole Sv. Matej koji su postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i sportu primili su viškovski načelnik Goran Petrc i predsjednik Općinskog vijeća Igor Rubeša. Petrc je ocijenio kako izuzetno velik broj od 52 učenika koji su osvojili prva tri mjesta na županijskim i državnim natjecanjima jasno pokazuje visoku kvalitetu rada i učenika viškovske škole, u čije je ime učenicima, mentorima i roditeljima čestitao ravnatelj Josip Crnić.




    Plaketu i prigodni dar Općine Viškovo dobili su: Katarina Prpić, Dorotea Sirotnjak, Katarina Topić, Nikolina Stoisavljević, Chiara Vratović, Ines Čargonja, Carla Lučić, Petra Čulina, Ela Šegota, Josipa Škorić Iskra, Ella Dobrijević, Antonija Džido, Petra Letić, Lana Miholjević, Petra Vujović, Tina Zdrilić, Anđelo Milković, Mia Tomljanović, Filip Tomljanović, Enrico Damjanović, Nora Božić, Ana Baljak, Anamari Romih, Brigita Katić, Natalija Pomor, Josipa Klasan, Eliana Makovac, Ema Jokić Marčelja, Lucija Marinović, Mate Mrša, Erik Hausler, Luka Pavičić, Katarina Krmpotić, Slavica Blašković, Matea Pavić, Marieta Bujačić, Teo Tomažić, Adrian Rimac, Maja Saldum, Anamarija Marković, Eduarda Briški, Anamaria Kregar, Nikolina Laštrić, Stella Gršinski, Natali Ličinić, Anton Marincel, Antonela Ožanić, Lorena Grenko, Sara Jelaš, Hrvoje Ožanić, Ivan Buterin i Karlo Vesel.



   O Vladimiru Jugu govorio je i doajen kajkavskog izričaja iz Fužina Franjo Švob-Franina, koji je pročitao svoju pjesmu »Landravec«.


– Dragi Jugo, naši životi opisani u ovim stihovima koje darujem tebi i tvojim prijateljima, rekao je Švob, koji je Juga ugodno iznenadio prigodnim darom, ilustracijom »landravca«, rada akademskog kipara Zvonimira Kamenara. 

  Švob je jednog »landravca« darovao i viškovskom župniku Ivanu Nikoliću, objasnivši da to čini, kako bi svim »landravcima« kad dođu na ispovjed pokora kraće trajala.


    Vladimir Jugo u svojem je stilu nasmijao cijeli skup ispričavši nekoliko anegdota iz rada omladinskog kluba, uključujući i onu kako su novcem zarađenim od organizacije maturalne zabave kupili teren u Brnasima na kojem se danas nalazi igralište NK Halubjan.


    – Držim se one da nema ničeg ljepšeg od moga zavičaja i kraja u kojem sam se rodio. Halubje mi je zato oduvijek srcu iznimno drago, rekao je Jugo.    


Neviđen razvoj


    Načelnik Goran Petrc naglasio je da je u proteklih 19 godina Viškovo  ostvarilo neviđen razvoj. Iz malog ruralnog mjesta na periferiji velikog grada postalo je, što pokazuju i nezavisne analize, jednom od prvih deset lokalnih samouprava u Hrvatskoj, a brojimo više od 700 gospodarskih subjekata, koji su fleksibilni i izvozno orijentirani. 



   »Trag va vrimenu« naziv je nove zbirke autorice Zdravke Žeželić Alić predstavljene na Večeri pul Matetićevega ognjišća u Ustanovi »Ivan Matetić Ronjgov«. Ravnatelj Ustanove Darko Čargonja izrecitirao je »Gromišćinu«, jednu od pjesmi iz zbirke po želji autorice koja je bila spriječena doći, jer kako je rekao Čargonja, »bol je bila jača od želje«. Telegram podrške autorici poslala je Ivanka Glogović Klarić, a o knjizi je govorio urednik Ljubomir Stefanović, naglasivši kako je cijeli opus Žeželić Alić zapravo priča o kraju, zavičaju te intimnom proživljavanju vrijednosti koje nosi zavičaj.



    Predsjednika Općinskog vijeća Igora Rubešu zabrinjava što se u radu Vijeća među političkim idelogijama i programima izgubila glavna imenica u koju se svi zaklinju, a to je čovjek.


    – To je moguće prevladati samo partnerskim odnosom, kojega očekujem od svih vijećnika, jer to od njih uostalom očekuju i naši mještani, kaže Rubeša.


    Skup u restoranu Ronjgi pozdravili su obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić, kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović i načelnik Barbana Denis Kontošić, a u prigodnom programu nastupili su MPZ »Ronjgi« Ustanove I. M. Ronjgov, harmonikaš Arian Frlan, te tamburaški sastav Veritas. Održana je prezentacija filma »Halubajski zvončari«, a otvorena je i izložba unikatnih lampi i slika Udruge »Braća Baštijan«.