Odanost

Vjerni Oštru: Bračni par Elbrecht već 20 godina ljetuje u Hrvatskoj

Biljana Savić

Nemamo želju ići više nikamo. Ovdje imamo sve što trebamo, veličanstven apartman, terasu prvi red uz more, apsolutni mir, ne vidimo ništa osim mora, i nikoga osim naših divnih domaćina, kažu Heinke i Horst Elbrecht



KRALJEVICA Gospodin se zove Horst, gospođa Heinke, on ima 77, a ona 76 godina, zajedničko im je prezime Elbrecht, dakle bračni su par, a izuzev uzajamne ljubavi i ljubavi prema putovanjima, zajednička im je i ljubav prema Oštru u Kraljevici, u koje uvijek u isto vrijeme, i na isto mjesto, kod istih domaćina dolaze već 20 godina.


– Uvijek su tu posljednji tjedan kolovoza i prvi tjedan rujna, bez obzira na meteorološke prilike – kaže nam njihova domaćica Žaklina Brekalo i dodaje da žive u Bremenu u Njemačkoj i da su svih ovih godina dolazili automobilom, izuzev ove kad su stigli avionom, izravnom linijom Hamburg – Rijeka.I dok nam pripovijedaju kako četrnaest dana po cijele večeri uz čašu vina sjede na predivnoj terasi s koje se vidi samo more i Krčki most kao jedini prizor koje nije djelo čiste prirode, s neskrivenim čuđenjem ih pitamo kako to da ne odu barem do Krka, do kojega praktički mogu i doplivati, a njihova domaćica ima i gliser.

Sve što im treba


– Kako vas ne zanimaju Cres, Lošinj, Rab, Pag …, kako možete biti tako blizu svih ljepota, a nikad ih ne vidjeti?


– Vidjeli smo ih, prije dvadeset godina smo bili u Poreču, na Krku, Lošinju, Cresu i Plitvičkim jezerima, bilo je lijepo, iako smo to sve nabrzinu obišli. Ali, otkako smo prvi put došli ovdje, nemamo želju ići više nikamo. Ovdje imamo sve što trebamo, veličanstven apartman, veličanstvenu terasu prvi red uz more, apsolutni mir, ne vidimo ništa osim mora, i nikoga osim naših divnih domaćina – govore nam dok se u oku gospođe Žakline cakli suza.


– Zašto bismo išli igdje drugdje, ako nam je ovdje najljepše i ako smo ovdje našli sve što nam treba – kazuje nam ovaj simpatični njemački par.I tu otkrivamo što znači ljubav prema Oštrom i ljubav prema nekoj destinaciji.

– Tijekom dana leže u ležaljkama tu na terasi i čitaju knjige, i obavezno tri puta dnevno imaju dugačke rute plivanja, do Uvale Scott i nazad. Sami si kuhaju, a po namirnice ih vozimo ili moj suprug ili ja.


– Najviše volimo Plodine, ubacuje se gospodin Horst, inače ugledni njemački liječnik u mirovini, specijalist interne i sportske medicine i donedavno strastveni biciklist.


Svi ih trgovci znaju


– Nekada su išli sami po namirnice, ali sada ih vozimo jer su došli avionom, prije su išli u Plodine u Kostrenu, a sad idu u Industrijsku zonu na Kukuljanovo. Imaju svog mesara, svoje mjesto gdje kupuju ribu, svi ih trgovci znaju. Prije su, kaže nam Žaklina, dolazili u susjedni apartman njenih roditelja, ali od 2003. godine su kod nje, u Vili Tena, koja ima 5 zvjezdica. Prije Hrvatske, ljetovali su Francuskoj i Danskoj, a Hrvatsku su otkrili skoro pa slučajno.


– Naša je prijateljica u Njemačkoj listala fotoalbum s ljetovanja iz Hrvatske i gledali smo fotografije, a onda sam počeo tražiti po internetu i naletio na stranicu agencije gospođe Žakline, koja je u ponudi imala ovu kuću. Najviše mi se svidjela rečenica da domaćin, prema želji gosta, može obavljati uslugu prijevoza gosta na plažu ili bilo gdje, barkom, gliserom, automobilom.


To me nekako privuklo, prisjeća se Horst, a njegova supruga Heinke dodaje da u ovaj apartman ne dolaze isključivo zbog njegove ljepote, nego zbog topline ljudi koji im pružaju smještaj, a to su u početku bili Žaklinini roditelji, a sad Žaklina i njen suprug. Inače, Heinke i Horst putuju tijekom cijele godine u razne države svijeta, ali kraj kolovoza i početak rujna rezerviran je za Oštro. Upravo stoga, direktor TZG-a Kraljevica Robi Krulić uručio im je jučer u ime TZ-a zahvalnicu kao vjernim posjetiteljima Grada Kraljevice, uz brojne poklone.