Nezadovoljni

Vijećnici HDZ-a traže smjenu Erika Fabijanića, tvrde da svoj autoritet koristi za obranu Komadine

Sanja Gašpert

Osobe koje predstavljaju Županiju, Erik Fabijanić i Zlatko Komadina, djeluju kao uigrani tim, sve je podređeno njihovoj SDP-ovoj koaliciji, a posebice se to odnosi na zapošljavanju



RIJEKA Zbog načina na koji vodi sjednice Županijske skupštine i zato što, umjesto pokretanja postupaka odgovornosti, prijeti dijelu vijećnika, pokrenut ćemo inicijativu za smjenom predsjednika Županijske skupštine Erika Fabijanića.


Također, pokrenut ćemo i izmjenu Poslovnika o radu Županijske skupštine jer Fabijanić nerijetko usred rasprave koristi svoje poslovničko pravo da ne daje riječ županijskim vijećnicima u drugom krugu rasprave, ukoliko se nisu javili za riječ u prvom krugu, a nerijetko se upravo tijekom rasprave nametne određeno pitanje, istaknuto je na konferenciji za novinare HDZ-ovih vijećnika u Županijskoj skupštini, Dinka Beakovića, Lovorka Gržca i Damira Dumančića, održanoj pod nazivom »Županija kao trgovačko društvo. Sprega predstavičke i izvršne vlasti«.


– Osobe koje predstavljaju Županiju, Erik Fabijanić i Zlatko Komadina, djeluju kao uigrani tim, sve je podređeno njihovoj SDP-ovoj koaliciji, a posebice se to odnosi kod zapošljavanja. Dokazi su namješteni natječaji u Fortici, Malom Kartecu, Lučkoj upravi Opatija – Mošćenička Draga – Lovran, sve što se zbivalo oko Valerija Jurešića, kao i u Ljekarni Jadran i stanici Hitne medicinske pomoći Podmurvice. Natječaji za zapošljavanja u tim ustanovama su namješteni i unaprijed dogovoreni. Nekoliko puta smo upozoravali na nezakonitosti, ali nema pomaka – kazao je vijećnik Dinko Beaković, dodajući kako je više od 50 posto mladih zakinuto pri zapošljavanju jer nisu članovi SDP-a.




Vijećnik Lovorko Gržac istaknuo je kako HDZ stalno ukazuje na »nepravilnosti u radu Županijske skupštine«, ali osim reakcija unatoč dokazima, Erik Fabijanić prijeti vijećnicima HDZ-a kaznenim prijavama. Fabijanić svoj autoritet koristi za obranu župana Zlatka Komadine, odnosno u prikrivanju nečasnih djela u pojedinim županijskim ustanovama – kazao je Gržac.


Vijećnik Damir Dumančić dodao je još dva vrlo sporna detalja koji potvrđuju da je Županija trgovačko društvo u kojem vladaju sprega predstavničke i izvršne vlasti – izlov alohtone divljači na otocima te Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina za koje je, kazao je Dumančić, HDZ predložio vrlo konstruktivne prijedloge. Za ovako velike i značajne teme nisu doneseni nikakvi zaključci, niti je pronađeno neko konkretno rješenje.


– U nadzornim odborima, upravnim vijećima, školskim odborima provodi se netransparentan način zapošljavanja, uglavnom prolazi kadrovska šema SDP-a, a ponudu bi trebalo prilagoditi tržišnom ekonomskom poslovanju. Način zapošljavanja, poglavito mladih treba promijeniti, smatra Dumančić.