Skijalište s pogledom na more

Veliki dom Platak preobražen u 30 dana: Riječani oduševljeni novim izgledom i ponudom

Sanja Gašpert

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Novi zakupac Robert Malatestinić, poznati ugostitelj s Cresa, u mjesec dana danonoćnog rada učinio je čudo. U domu su preuređeni glavni ulaz, recepcija, restoran i kafić te sanitarni čvorovi i terasa. Unutrašnjost miriše na svježinu i drvo, a sve su prostorije postale nekako zračnije, veće i svjetlije 9–22



ČAVLE Nakon samo mjesec dana renoviranja, Veliki dom Platak jučer je otvorio vrata svojim posjetiteljima. U domu su preuređeni glavni ulaz, recepcija, restoran i kafić te sanitarni čvorovi i terasa. Unutrašnjost doma miriše na svježinu te posebice na drvo, a sve su prostorije rekonstrukcijom postale zračnije, veće i svjetlije. Zadovoljstvo zbog odlično obavljenog posla u samo mjesec dana nije krio niti novi zakupac, Robert Malatestinić, poznati ugostitelj s Cresa.


– Natječaj za nove zakupce Velikog doma završio je u studenom, tako da smo imali kratak rok za obiman posao. Odmah smo krenuli s radovima i radili od 0 do 24 sata, i dan i noć, i tako mjesec dana. Posljednje smo radove izvodili noćas. Pomogla je cijela obitelj, ali i prijatelji. Osobno volim rad u drvetu, tako da sam skoro cijeli šank sam izradio, uz manju pomoć prijatelja, kazao je Malatestinić, inače vlasnik hotela na Cresu, koji je zbog novog posla otvorio novu tvrtku, Platak d.o.o., čijim je direktorom imenovan njegov sin Antonio, koji je završio menadžment na fakultetu u Iki i vodit će novouređeni dom.


Pristupačne cijene


Novog je zakupca čekao obiman posao, a kako sam ističe, kroz 50 godina farbanje se obavljalo na način da se boja stavljala na boju, tako da su novim radovima zidovi konačno obojeni iznova, a drvenarija je pjeskarenjem dobila novi, svjetliji izgled.



U samo nekoliko dana rasprodan je doček Nove godine u Velikom domu. Sretnici koji će imati prigodu proslaviti najluđu noć u godini u obnovljenom domu za samo 450 kuna uživat će u glazbi riječkog DJ-a, novogodišnjoj večeri, noćenju, doručku i ručku sljedećeg dana.– Nažalost, upita je puno više, ali ovom se prigodom ispričavam onima koji su se možda za doček dogovorili s bivšim zakupcem, pa su sada ostali bez rezervacije. Mi o tome nismo bili obaviješteni, tako da nismo mogli reagirati, kazao je Malatestinić.


– Uredili smo kompletan ulaz, cijeli prvi kat, nove sanitarne čvorove, sobe uredili i očistili te kupili dvadesetak novih kreveta i madraca. U proljeće ili najkasnije ljeto sljedeće godine planiramo krenuti i u temeljitiju obnovu soba, isaknuo je Malatestinić.


Inače, u novouređenom restoranu poslužuje se buffet doručak, a u ponudi je i meni obrok od tri slijeda za ručak i večeru. Sva jela pripremaju se po tradicionalnim recepturama goranskog i kvarnerskog kraja. Za pansionske goste Dom nudi menije te a la cart ponudu koja se temelji na prirodnim namirnicama i tradicionalnim kvarnerskim recepturama, s naglaskom na tipična goranska jela. Restoran je otvoren od 9 do 22 sata, a Dom je za posjetitelje koji žele prespavati otvoren od 0 do 24 sata. Od ukupno 25 soba, deset je dvokrevetnih, tri jednokrevetne, osam trokrevetnih te jedna soba s 21 ležajem, tako da ukupno 83 ležaja stoje na raspolaganju svim zainteresiranim gostima Velikog doma. Kupaonice su zajedničke i nalaze se na svakoj etaži.


– Veliki dom Platak veoma je značajan objekt za razvoj gorskog i skijaškog turizma u Primorsko-goranskoj županiji, jer za vrlo pristupačne cijene nudi smještaj na Platku, jedinom skijalištu s pogledom na more u Hrvatskoj, kazao je Malatestinić, dodajući da je u Domu trenutno deset zaposlenih. Također je pohvalio i suradnju s Općinom Čavle, koja je pomogla u bržem ishodovanju dokumentacije.


Lijep i sunčan dan privukao je u subotu na Platak brojne posjetitelje, većinom obitelji s djecom koje su, unatoč tome što trenutno snijega nema, odnosno samo ga je u tragovima, odlučile provesti dan u prirodi, uz ukusan obrok i dobru kapljicu.


Riječanin Mladen Kalokira na Platak dolazi godinama, tu je proskijao još kao petogodišnjak.


– Došli smo danas razgledati kako je uređen Veliki dom i oduševljeni smo. Lijepo je uređeno, a posebice smo iznenađeni kako je to sve učinjeno u kratkom vremenskom roku. Na Platak dolazim godinama, i zimi i ljeti, a uređenje ovog objekta zasigurno je unaprijedilo ponudu ovog našeg izletišta i skijališta, kazao je Kalokira.


Pozitivna promjena


Rajna Broznić iz Mavrinaca došla je na ručak, kako bi razgledala Dom, ali i uvjerila se u njegovu dobru ugostiteljsku ponudu, i, kako je kazala, nije se razočarala: – Čak štoviše, oduševljena sam. Ujedno sam iznenađena koliko je puno posla obavljeno u tako kratkom roku. Drago mi je da su skijaši, a ujedno i planinari i izletnici dobili jedan ovakav objekt. Sve je puno funkcionalnije nego prije i kamin je konačno u funkciji. Sviđa mi se što su prostorije sada puno svjetlije i veće, otvorenije. Ima još posla, ali je većina obavljena, kazala je Broznić, koju posebno vesele aktivnosti koje su na Platak počele privlačiti posjetitelje i izvan zimske sezone, posebice tijekom proljeća i ljeta.


Milan Gajić iz Rijeke na Malom Platku ima kuću, tako da je skoro svakodnevni posjetitelj Doma.


– Na Platak dolazim od 1956. Dugo godina sam i skijao, ali sada samo uživam u prirodi i šetnjama. Novouređeni dom je prelijep, izvanredno lijepo uređen, nisam očekivao ovakav izgled u tako kratko vrijeme. Ovo je jedna velika, pozitivna promjena. U posljednjih 50-ak godina zakupci su se izmjenjivali i malo ulagali u objekt, bilo im je važno tijekom nekoliko zimskih mjeseci zaraditi novce. Istina, ovaj posljednji, Petar Guščić, trudio se više od drugih, ulagao koliko je mogao. Jako sam zadovoljan današnjim izgledom Doma, istaknuo je Gajić.


Tamara Brusić na Platak je došla s obitelji i ostala oduševljena: – Dom je jako lijepo uređen, ulaz je krasan, šank također, a posebice mi se sviđa ta svježina koju su dobile prostorije. Ugostiteljska ponuda je odlična. Inače, moja obitelj je stalno na Platku, zimi svaki vikend, a od ove godine smo počeli dolaziti i u drugim mjesecima, pa smo bili nekoliko puta na proljeće. Ove nove sportske aktivnosti koje su pokrenute su pun pogodak, konačno su počela ozbiljnija ulaganja. Jedva čekamo snijeg i onda smo stalno na Platku, kazala je Brusić.