Sjajno

Velik uspjeh: Gradska knjižnica Rijeka hrvatska je Knjižnica godine 2019.

Portal Novilist.hr

Foto GKR

Foto GKR



RIJEKA Gradska knjižnica Rijeka dobitnik je nacionalnog priznanja “Knjižnica godine 2019.”! Vijest o dolasku te laskave titule u Rijeku objavljena je na konferenciji za novinare u Zagrebu na kojoj su prisustvovali dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, prof. dr. sc. Julijana Matanović u ime Povjerenstva za dodjelu priznanja “Knjižnica godine” i Niko Cvjetković, mag. knjiž., prof. ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.


Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje “Knjižnica godine” u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama. Priznanje „Knjižnica godine“ dodjeljuje se najboljoj knjižnici čija se izvrsnost procjenjuje prema Kriterijima za vrednovanje/procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu priznanja „Knjižnice godine“ koji se nalaze u dodatku Pravilnika o dodjeli priznanja „Knjižnica godine“.


Posljednjih godina Gradska knjižnica Rijeka jedna je od najdinamičnijih i najinovativnijih hrvatskih knjižnica. Prihvaćena je paradigma prema kojoj su knjižnice dnevni boravak zajednice i prostor njenog osnaživanja u svakom pogledu – kreativnom, poslovnom, kulturnom. Započet je rad na novoj lokaciji u Filodrammatici, otvoren Ogranak Trsat, pokrenuti American Corner Rijeka i Poslovni kutak, u pripremi je otvaranje i Zelenog kutka, godišnje se održava preko sto programa u rasponu od pričaonica do gostovanja autora, implementira se paradigma GKR Laba („makers“ tehnologije i 3D printanje), vodi sadržajni online Magazin GKR kao jedini takve vrste među hrvatskim knjižnicama, pruža usluge diljem grada i županije s dva bibliobusa, razvija volonterski program i aktivnost čitateljskih klubova… 




U kontekstu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture od samog početka Gradska knjižnica Rijeka jedan je od partnera na razvoju programa, posebno u kontekstu Dječje kuće u sklopu koje se razvijaju manifestacija Tjedan dobre dječje knjige, festival Tobogan, a Gradska knjižnica Rijeka vodi i razvoj medijske platforme Brickzine, časopisa o kulturi za djecu i roditelje.


Sva navedena programska i konceptualna aktivnost rezultat je među ostalim potrebe pripreme za život u kompleksu „Benčić“ gdje je upravo u tijeku izgradnja prve prave središnje zgrade Gradske knjižnice Rijeka u njenoj povijesti te Dječje kuće u kojoj će svoje novo mjesto naći Dječji odjel Stribor.


Rezultat napora vidljiv je i kroz broj članova, pa Gradska knjižnica Rijeka po prvi put u XXI. stoljeću ima preko 21 000 učlanjena korisnika što se nastavlja na trogodišnji trend postupnog porasta broja članova. 


Ovo je prvo priznanje takve vrste koje je dobila Gradska knjižnica Rijeka na nacionalnoj razini. Priznanje će Gradskoj knjižnici Rijeka biti uručeno na središnjoj nacionalnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica 11. 11. u 12 sati u Guvernerovoj palači u Rijeci.