Kostrenjani u šoku

Vandali izbušili gume na 80-ak automobila

Barbara Čalušić

Odmah po prijavi iz Općine Kostrena, policija je izašla na teren, a krunski dokaz je snimka nadzorne kamere koja je tri minute prije ponoći zabilježila mušku osobu koja obilazi parkirane automobile



KOSTRENA U noći s utorka na srijedu zasad nepoznati počinitelj, ili više njih, izbušio je gume na više desetaka automobila parkiranih na parkiralištu ispred općinske zgrade u Kostreni te u blizini crkve sv. Lucije. Iako je u vandalskom pohodu stradao samo jedan službeni automobil Općine, i to najmanji »fiat« koji se koristi za lokalne relacije, štetu su u Općini odmah ujutro prijavili Trećoj policijskoj postaji, čiji su službenici izašli na teren i prikupili dokazni materijal. Krunski dokaz svakako je snimka nadzorne kamere s općinske zgrade, koja je tri minute prije ponoći zabilježila mušku osobu koja obilazi parkirane automobile.



O događaju smo se raspitali u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, gdje saznajemo da je na mjestu događaja jučer obavljen očevid, a u policiji primaju prijave oštećenih vozača. Zasad ne mogu priopćiti što su utvrdili i u kom smjeru ide istraga, jedino su potvrdili da je do incidenta došlo u noći s 4. na 5. veljače. Do jučer navečer primili su prijave desetak vozača na čijim su vozilima probušene gume. Po ovim prijavama, gume su bušene uglavnom u Svetoj Luciji između kućnih brojeva 35 i 38. Vandal je na nekim vozilima probušio jednu, a na nekima i po dvije gume…


– Tko zna kakav je to manijak i što su mu sva ta vozila i njihovi vlasnici učinili. Za mene je to luđak i takve bi trebalo poslati na liječenje, a ne da slobodno hodaju okolo i maltretiraju druge. Nadam se da će ga policija uhvatiti, a onda bi, osim da bude kažnjen po zakonu, trebao i svima platiti štetu, dapače trebalo bi ga osuditi da svakom napumpa i na vozilo vrati gumu. Jedina je sreća što nije izbušio više guma jer neki ne bi mogli nastaviti put ni nakon zamjene rezervne gume, kaže nam jedan Kostrenjanin, dok njegov sumještanin nade polaže u nadzornu kameru. Moguće je da je njome snimljen i taj mrzitelj automobila i vozača te da bi se tako moglo doći do njega… (I. M.)





– Sve smo predali policiji i nadam se da imaju dovoljno materijala da pronađu počinitelja. Ne bih ulazila u spekulacije o tome tko je počinio i iz kojih pobuda, ali pretpostavljam da se radi o nekom poremećaju pa tako kao što postoje piromani i kleptomani, postoje valjda i gumomani, komentirala je jučer ovaj pomalo bizaran događaj kostrenska načelnica Mirela Marunić.  

HDZ-ovac imao »sreće«


Sličnih iživljavanja na parkiranim automobilima u Svetoj Luciji bilo je i prije. Tako se prije godinu-dvije iz automobila parkiranih u blizini općinske zgrade i crkve, krao benzin i akumulatori. Marunić podsjeća da su na meti svojevremeno bila općinska vozila kojima su sustavno uništavani auspusi.


– To se tada moglo objasniti svojevrsnim revoltom prema vlasti, no ovo sada nema veze s Općinom, dodala je. Štetu je pretrpio i automobil općinskog vijećnika HDZ-a Sanjina Vrkića, koji je jučer ujutro proveo nekoliko sati kod lokalnog vulkanizera. Njegov automobil, kojem je probušena jedna guma, kako kaže, imao je »sreće« u usporedbi s novim »passatom« njegovog susjeda kojem su izbušene čak tri gume.  

Nadrljao i vulkanizer


– Gume su probušene čak i lokalnom vulkanizeru kod kojeg sam jutros bio drugi na redu. Tijekom dana od mještana sam doznao da štetu nisu pretrpjeli samo automobili u blizini općinske zgrade i crkve, već su gume izbušene na vozilima parkiranim duž gornje ceste, počevši od Plodina, a vlasniku jednog automobila koji živi pored pošte u Kostreni, gume su izbušene u dvorištu. Procjena o broju vozila koja su pretrpjela štetu tako se, čini mi se, popela na otprilike 80 vozila, kaže Vrkić, koji je trošak krpanja guma platio 75 kuna.


On smatra da je ovaj čin još jedan od razloga zbog kojih Kostrena treba inzistirati na povratku policajca u zajednici, a minimum koji bi policija trebala učiniti za prevenciju ovakvih situacija jest pojačanje noćnih ophodnji Kostrenom.