Nadzor brzine

VIJEST KOJA NEĆE VESELITI VOZAČE Na ceste u PGŽ stiže još dvadeset nadzornih kamera

Andrej Petrak

Na cestama županije tijekom šest mjeseci 2017. poginulo je deset osoba, a zabilježene su 1.392 prometne nesreće, od toga njih 291 s nastradalim osobama. Utjecaj alkohola zabilježen je kod osam posto sudionika prometnih nesreća, a 90% svih nesreća uzrokovano je pogreškama vozača



RIJEKA Do kraja godine bit će postavljeno još dodatnih 20 nadzornih kamera na lokacijama nepoznatim javnosti, debeloslojna horizontalna signalizacija, ali i »pametni semafori« koji prepoznaju brzinu kretanja vozača i na određenim mjestima naprosto zatvore promet, ako se vozač kreće neprimjerenom brzinom, najavljeno je na posljednjoj sjednici županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama.


Deset poginulih


Svojevrsna je to reakcija Savjeta na izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području županije u proteklih šest mjeseci, koji govore o deset smrtno stradalih osoba i gotovo osam posto više nesreća nego u istom razdoblju lani. Na cestama županije tijekom šest mjeseci 2017. godine zabilježene su 1.392 prometne nesreće, od toga njih 291 s nastradalim osobama.


Utjecaj alkohola zabilježen je kod osam posto sudionika prometnih nesreća. Čak 90 posto svih nesreća uzrokovano je pogreškama vozača, pri čemu prednjače neprimjerena brzina, vožnja na nedostatnoj udaljenosti i nepoštivanje prednosti prolaza, dok je zbog pogrešaka pješaka uzrokovano 1,1 posto nesreća, a ostatak otpada na druge okolosti. Najviše prometnih nesreća događa se petkom, a kao najkritičnije razdoblje dana pokazalo se ono između 12 i 16 sati.




Županijski savjet pozitivno je ocijenio trend smanjenja broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini, dok ih rast smrtno stradalih osoba, razumljivo, zabrinjava. Iz Savjeta su stoga izdali preporuku Odjelu za sigurnost cestovnog prometa prometne policije primorsko-goranske da na poznatim najincidentnijim cestama ubuduće osigura još učestalije ophodnje i kontrole uvažavanja prometnih propisa svih sudionika u prometu.


Tehnološka rješenja


Naglasak ove sjednice bio je upravo na unapređenju sigurnosti u prometu primjenom inovativnih tehnoloških rješenja. Podršku savjeta tako su dobili spomenuti semaforplus – pješačko-pozivni semafor integriran s mjeračima brzine koji imaju tekstualnu poruku, promjenjiva prometna signalizacija u LED tehnologiji te LED stup – inovacija u obilježavanju nepreglednih pješačkih prijelaza.


Savjet je razmotrio važnost izrade horizontalne signalizacije debeloslojnim oznakama, zaključivši da upravo ovakva vrsta signalizacije izrađena od trajnog materijala znatno povećava sigurnost prometa zbog neprestane vidljivosti tijekom cijele godine, u kišnim noćnim uvjetima te ostalim uvjetima smanjene vidljivosti. Profilirane debeloslojne oznake omogućuju postavljanje vibro linije, koja stvara zvučni efekt u doticaju s kotačem automobila, što, prezentirano je, smanjuje mogućnost nesreće za 40 posto, o čemu govore i iskustva s Istarskog ipsilona. Debeloslojne oznake ujedno traže zamjenu svake tri godine, za razliku od tankoslojnih koje treba ponovo farbati svakih šest mjeseci, čime se postiže i financijska ušteda