Zelenilo umjesto betona

Uređuje se školski trg ispred OŠ Nikole Tesle

Ljiljana Hlača

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Prva faza uključivala je bojenje nekih betonskih dijelova i postavu drvenih klupica (ukupno devet uza zid i betonske stupiće), dok se početak druge faze najavljuje već za svibanj, kada bi Trg trebao dobiti ponaprije nogometno igralište koje će biti definirano bojom i metalnom ogradom te kada bi se na lokaciji počeli ocrtavati pješački putovi



RIJEKA Iscrtavanje pješačkih putova preko Trga Ivana Klobučarića, formiranje područja za različite sportove (nogomet, košarka, stolni tenis) i igre (cip-cop, školica, šah i drugo), postavljanje zelenila, ocrtavanje dijelova za tržnicu, kazalište ili robnu kuću, čine drugu fazu uređenja »betonske površine« ispred OŠ Nikole Tesle, a koja se uljepšava u okviru Riječkog lokalnog partnerstva pod projektnim nazivom Školski trg, najavili su jučer na tiskovnoj konferenciji njegovi sudionici.


Prva faza uključivala je bojenje nekih betonskih dijelova i postavu drvenih klupica (ukupno devet uza zid i betonske stupiće), dok se početak druge faze najavljuje već za svibanj, kada bi Trg trebao dobiti ponaprije nogometno igralište koje će biti definirano bojom i metalnom ogradom te kada bi se na lokaciji počeli ocrtavati pješački putovi. Do kraja godine Trg bi trebao dobiti i ostale najavljene elemente te zelenilo (lavanda, ružmarin), koje će biti posađeno u posudama.


Boja i montažni elementi čine osnovu uređenja ove lokacije, budući da sve intervencije ispred škole moraju imati privremeno obilježje, a temelje se na zamislima učenika koji su kroz svoje radionice osvijestili svoje potrebe i kreirali svoje idealno školsko dvorište. Dječje zamisli u idejno rješenje uređenja kasnije su konkretizirali arhitekti Leora Dražul i Siniša Glušica, i to na način da oni omogućuju daljnju nadogradnju kroz dječju maštu i igru.




Na upit koliko je uređenje »privremeno«, voditeljica projektnog tima lokalnog partnerstva pri Gradu Rijeci Dragica Fadljević rekla je da ona to u ovom trenutku ne može reći, ali da Grad Rijeka sigurno ne bi ulagao novac za neki kratki period.


– Možda nekima na prvi pogled ne izgledaju posebno ni same klupice koje su već postavljene, ali za nas to je velika promjena. Klupice su uvijek zauzete, a djeca više ne moraju sjediti na betonu – rekla je tom prilikom ravnateljica ove škole Tatjana Bandera Mrakovčić. Kroz program Riječkog lokalnog partnerstva Grad Rijeka cijelu ideju podržava s 20.400 kuna, a kroz Odjel za komunalni sustav utrošeno je dodatnih 34.759 kuna za uređenje zelenila.Roditelji su donirali 6.400 kuna, a voditeljica projekta je Aleksandra Deluka-Tibljaš.

Završetkom druge faze »ploha« ne samo da će se staviti u službu škole i njezinih korisnika (a dobit će i prikladniji izgled), već i građana koji ga svakodnevno koriste. Jer ipak je riječ o javnom prostoru koji se nalazi u centru grada a koji do sada, kroz razne najavljene a nikad realizirane investicije, nije dobio svoju pravu šansu.