Dan otvorenih vrata

Upravni sud u Rijeci najviše se bavi predmetima vezanima uz mirovine i poreze

Hina



Upravni sud u Rijeci organizira u srijedu Dan otvorenih vrata za posjetitelje, a tom prigodom navodi da su u njemu najzastupljeniji predmeti u vezi s mirovinama, porezom i gradnjom te da u »približno trećini predmeta usvaja tužbeni zahtjev i poništava osporavani upravni akt«.


Upravni sud u Rijeci najmlađi je sud sa sjedištem u tom gradu. Radi od početka 2012., kada je preustrojeno upravno sudstvo u Hrvatskoj, a »pokriva« područje četiriju zapadnih hrvatskih županija: Istarske, Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske.


Navodeći podatke o svojem radu, iz Upravnog suda u Rijeci ističu da nijedno upravno područje izrazito ne odudara u strukturi njihovih predmeta, a najzastupljeniji su ipak predmeti vezani uz mirovine, poreze i gradnju. Upravni sudovi i upravna tijela čiju zakonitost rada oni nadziru pokrivaju sva područja života građana i poslovanja pravnih osoba. Rješavaju upravne sporove, tj. sporove koje građani, tvrtke ili druge pravne osobe pokreću protiv nekog tijela vlasti – ministarstva, zavoda, lokalne ili područne jedinice, pravne osobe s javnim ovlastima, a upravni spor je jedina vrsta sudskog spora u kojoj je neki oblik javne vlasti uvijek tuženik. U prvome stupnju odlučuje jedan od četiriju upravnih sudova (Osijek, Rijeka, Split, Zagreb), a u drugom stupnju Visoki upravni sud Republike Hrvatske.




Na riječkom Upravnom sudu sporove rješava devetero sudaca i tri sudske savjetnice u 12 referada. U prvih devet mjeseci ove godine primljena su 1702 predmeta, a riješeno ih je 2023.


»U približno trećini predmeta Upravni sud u Rijeci usvaja tužbeni zahtjev i poništava osporavani upravni akt. Bilo bi pogrešno iz toga izvući zaključak da je trećina svih upravnih akata nezakonita jer velika većina upravnih akata uopće ne biva osporavana pred sudom«, navode sa suda.


Prošle godine Visoki upravni sud RH potvrdio je nešto više od 90 posto presuda i rješenja riječkog Upravnog suda protiv kojih je bila podnesena žalba. U odnosu prema ukupnom broju predmeta u kojima je žalba bila dopuštena, neovisno o tome je li i podnesena, drugostupanjski sud poništio je oko tri posto odluka riječkog Upravnog suda.


Nakon što je tri i pol godine bio smješten na zakupljenoj lokaciji u Baričićevoj ulici, Upravni sud u Rijeci je od ljeta 2015. do srpnja 2018. privremeno je smješten u zakupljenom dijelu zgrade donedavne glavne riječke pošte. Sljedeća lokacija suda još nije određena.


Dan otvorenih vrata Upravnog suda u Rijeci organiziran je u povodu Europskog dana pravosuđa, koji je obilježen u utorak, 25. listopada. U povodu tog dana mnogi sudovi tijekom tjedna organiziraju dane otvorenih vrata. S Upravnog suda još ističu da će građani od 9 do 14 sati moći razgledati prostorije suda i čuti o njegovu radu, a osoblje suda posjetiteljima tom prigodom ne smije davati pravne savjete ni informacije o konkretnim predmetima.