Potencijalni ulagači stigli u Rijeku

Uprava Uljanika vlasniku DIV grupe Debeljaku zabranila dolazak u 3. maj, sastanak ipak održan: ‘Za spas riječkog škvera preostaje još 5 minuta’

P. N.

Tomislav Debeljak / Arhiva NL

Tomislav Debeljak / Arhiva NL

'Tek nakon dubinskog snimanja znat ćemo jesmo li zainteresirani', rekao je Debeljak. 'Utvrdili smo i da postoje neke legalne, legitimne mogućnosti da Uljanik vrati dug 3. maju da bi 3. maj bio pozitivan i da bi se spasio, a što ne ovisi o restrukturiranju Uljanika', rekao je Debaljak



U riječko brodogradilište ‘3. maj’ jutros su stigli predstavnici splitskog Brodosplita odnosno DIV grupe koji su zajedno s tršćanskim Fincantierijom, jednim od najvećih brodograditelja u Europi, zainteresirani za posrnuli riječki škver. Razgovarali su samo s predstavnicima Štrajkaškog odbora, javlja televizija N1.


Sastanak s predstavnicima Brodosplita na temu ponude Ficantierija i Brodosplita  za privatizaciju 3.maja počeo je u 10 sati.


Predsjednik Uprave Brodosplita donsono vlasnik DIV grupe, Tomislav Debeljak, nakon sastanka nije htio potvrditi želi li konzorcij ući u vlasničku strukturu ‘3. maja’.


Debeljak: Problem su pokradeni milijuni




Kaže da bi najprije trebalo napraviti dubinsko snimanje brodogradilišta. Ističe da su problem, kako kaže, pokradeni milijuni koji su završili u Uljaniku, prenosi N1.


“Što se tiče nas, tek nakon dubinskog snimanja znat ćemo jesmo li zainteresirani”, dodaje.


Na izravan upit ulaze li oni u vlasničku strukturu 3. maja, Debeljak je rekao da je to predirektno pitanje te da su došli utvrditi što je moguće napraviti u 3. maju, prenosi Hina.


Problemom je označio pozajmnicu koju je 3. maj dao Uljaniku, a koji to nije vratio, za što Debeljak kaže da je »pokraden novac ili uzet, a nije vraćen na legalan način«.


»Utvrdili smo i da postoje neke legalne, legitimne mogućnosti da Uljanik vrati dug 3. maju da bi 3. maj bio pozitivan i da bi se spasio, a što ne ovisi o restrukturiranju Uljanika«, rekao je Debaljak, dodajući da se to maže vratiti u imovini, brodovima kojima će se, kada se završe, vratiti novac.


Za spas ‘3. maja’, ponavlja, ima još doslovno pet minuta jer kada uđe u stečaj, upozorava, to je neka druga priča.


S namjerom konzorcija Brodosplita i Ficantierija upoznati su i u Vladi otkriva Debeljak, koji je potvrdio da su o ponudi konzorcija razgovarali u Ministarstvu gospodarstva.


Todorović: Uprava Uljanika ne želi spasiti ovo brodogradilište


Predsjednik Štrajkačkog odbora u brodogradilištu ‘3. maj’, Veljko Todorović otkrio je više od Debeljaka. Na pitanje je li istina da je Uprava Uljanika zabranila Debeljaku dolazak u ‘3. maj’, odgovorio je: “Istina.”


“To je način na koji Uljanik pregovara i kako rade na planovima za ‘3. maj’. To znači da oni ne žele spasiti ovo brodogradilište, to je svima jasno u ovoj državi”, ističe.


Na pitanje gdje je bila Uprava ‘3. maja’ dok je Štrajkaški odbor razgovaro s Debeljakom, odgovara: “Uprava ‘3. maja’ je u Uljaniku”.


Na novinarski upit tko bi bio najbolji za posrnuli riječki škver, Todorović kaže: “Onaj koji najprije dođe taj bi najviše odgovarao, ova agonija traje više od godine dana. Mi više nemamo što raditi”, kaže Todorović.


Sindikalist Juraj Šoljić pozvao je i sve druge zainteresirane da dođu u ‘3. maj’ i iznesu svoje namjere oko ulaska u vlasništvo.


Kaže da je Debeljak iskazao interes da uđe u vlasništvo ‘3. maja’. Šoljić je pozvao i Ukrajince, koji su u ponedjeljak bili kod premijera Plenkovića, da dođu u Rijeku i obznane svoje namjere.


Kaže da će radnici gurati njihove ponude jer ovako “dobivaju plaću, a ne rade ništa”.


Na pitanje što je na sastanku rečeno o konzorciju, sindikalist kaže da bi po iznesenom u ‘3. maju’ najprije radili sekcije za Ficantieri, a kasnije i kruzere.


I Juraj Šoljić je ponovio kako je za 3. maj bitno vrijeme te kako imaju još oko 20-24 dana do isteka roka nakon kojega Fina pokreće stečaj automatizmom. Šoljić je pozvao i ostale zainteresirane da se uključe u privatizaciju 3. maja. »Trećemajci žele raditi, žele proizvoditi brodove, trećemajci znaju raditi i znaju proizvoditi brodove«, poručio je, kako prenosi Hina.


Debeljak ni prije sastanka nije želio otkriti što nude 3. maju i jesu li zainteresirani i za Uljanik.


Na pitanje što očekuje, odgovorio je da žele podržati da brodogradnja u Hrvatskoj uspije, a što su kaže dokazali da je moguće primjerom Brodosplita.


“Idemo savjetovati, pokazati da to možemo”, kazao je Debeljak.


Na pitanje našeg reportera donose li samo savjet ili su zainteresirani za privatizaciju, Debeljak je odgovorio: “To ćemo vidjeti što žele, na koji način da se pomogne…”


Debeljak je više puta ponovio da su zainteresirani za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj, jer ona može biti pozitivna.


Dodaje i da bi bili jako zadovoljni da neka druga grupacija, kvalitetna i velika, uđe i u 3. maj i Uljanik, da im je važno da to preuzme netko tko ima reputaciju, kompanija u koju se ima povjerenja da će napraviti nešto kvalitetno.