Nevolje riječkog KBC-a

Uništen krov hemodijalize, Traumatologija preseljena zbog vjetra

Barbara Čalušić

Sušački lokalitet je najproblematičniji jer je zgrada izložena udarima vjetra, a problema je bilo i na riječkom lokalitetu gdje je Klinika za ginekologiju bila bez tople vode zbog puknuća cijevi



RIJEKA Posljedice olujne bure i niskih temperatura zbrajaju i u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Dotrajali objekti i instalacije svoje nedostatke pokazuju gotovo svakodnevno, a na udaru lošeg vremena  našle su se i nove zgrade u KBC-a Rijeka. 



Bura i hladnoća uzrokovale su probleme i na riječkom lokalitetu, točnije na zgradi rodilišta koja se i prijašnjih zima više puta pokazala problematičnom. Ovaj put probleme nije uzrokovala bura već hladnoća pa je Klinika za ginekologiju nekoliko sati bila bez tople vode zbog puknuća cijevi. Do saniranja cijevi na kliniku je pomoću bajpasa preusmjerena samo hladna voda, a problem je otklonjen u poslijepodnevnim satima.





Najproblematičnije je na sušačkom lokalitetu gdje pucaju cijevi, vjetar uništava krovove, a pojedini odjeli morali su biti izmješteni. Tako su  jučer pacijenti i osoblje dio dana proveli u bolnici koja je nekoliko sati  bila bez grijanja i vode. Prema riječima šefa tehničke službe Željka Bakovića, kvar je uklonjen, a pacijenti nisu bili ugroženi.


– Činjenica je da zbog ovakvog vremena imamo problema, no oni nisu veliki i dosad smo ih uspješno rješavali. Na Sušaku je zbog niskih  temperatura puknula cijev grijanja i zaleđena je vodovodna cijev. Zbog  toga u jednom trenutku nije bilo vode i grijanja, no problemi su otklonjeni i te se nezgode nisu odrazile na normalno funkcioniranje bolnice  – kaže Baković. Šef tehničke službe dodaje da je na Sušaku bilo više  puknuća cijevi zbog niskih temperatura, ali uvjerava da nema mjesta  panici.  


Ipak, zbog jake bure izmješteni su pacijenti koji borave na Traumatologiji gdje se dio bolesničkih soba nalazi na sjeveroistočnoj strani  zgrade sušačke poliklinike. Taj dio, kako kaže Baković, najizloženiji je  udarima vjetra pa su te sobe morale biti ispražnjene dok se situacija s  vremenom ne smiri.


– Sušački lokalitet u ovom trenutku je najproblematičniji jer je zgrada  jednostavno izložena jakim udarima vjetra. Na novoj zgradi hemodijalize vjetar je uništio krov, a nastala šteta se još procjenjuje.


Očekujemo  da će se ovakve situacije događati sve dok se vrijeme ne smiri, ali ponavljam, pacijenti nisu ugroženi – naglašava Baković.