Ljetne pripreme

Ulaganje na Platku: Uskoro tobogan i najduža tubing staza u Europi

Sanja Gašpert

Dok se ne izgrade dva nova, igralište na parkiralištu dobro je popunjeno / foto I. MICULINIĆ

Dok se ne izgrade dva nova, igralište na parkiralištu dobro je popunjeno / foto I. MICULINIĆ

Sve aktivnosti koje će se realizirati do kraja godine imaju jedan osnovni cilj, a taj je da Platak bude atraktivan tijekom cijele godine, a ne samo zimi, kaže županijski pročelnik Valerij Jurišić



Primorsko-goranska županija u suradnji s Općinom Čavle, Županijskom upravom za ceste PGŽ-a i Goranskim sportskim centrom do kraja ove godine uložit će u sanaciju i rekonstrukciju postojećih te izgradnju novih sadržaja, kao i komunalnu infrastrukturu na Platku blizu deset milijuna kuna, procjenjuje pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Valerij Jurešić, ističući kako su na ovom sportsko-rekreacijskom izletištu u tijeku brojni komunalni zahvati, od kojih su neki pri kraju, a drugi u početnoj fazi realizacije.


– Sve poduzete, kao i planirane aktivnosti koje će se realizirati do kraja godine imaju jedan osnovni cilj, a taj je omogućiti da Platak bude atraktivan tijekom cijele godine, a ne samo zimi. Očekujemo da napreduje i ugostiteljski dio, a posebno je za istaknuti nove sportske sadržaje kao što je tubing staza pokraj pokretne trake na Radeševu, koja će biti jedna od najdužih u Europi. Riječ je o svojevrsnom dugačkom toboganu, koji će biti i ljetna i zimska atrakcija. Tu je i bike park, koji bi trebao biti završen sredinom kolovoza, a kojim će se biciklisti moći sa svojim biciklima na posebnim trakama popeti do vrha Radeševa i biciklima spuštati prema dolje. Za to se pripremaju lagane, ali i vrlo teške i zahtjevne staze namijenjene adrenalinskim vozačima, kaže Jurešić.



– Primorsko-goranska županija preuzela je obvezu urediti Platak u cjelogodišnje izletište urbanog područja PGŽ-a, ali i kao centar sporta i rekreacije Republike Hrvatske i smjestiti ga na kartu turističke ponude RH za one turiste željne aktivnog odmora. Tradicionalno je Platak, kada to vremenske prilike dopuštaju, i naše rekreativno skijalište, ali smo uredili stazu za pripreme naših skijaša. Ne treba zaboraviti da je ovo kraj koji zajedno s Gorskim kotarom tradicionalno daje olimpijce u alpskom skijanju i nordijskim disciplinama. Cilj je Županije urediti javnu sportsku infrastrukturu što uključuje skijališta, igrališta, biciklističke i planinarske staze, izgraditi centar koji će biti posjećen i u zimskim i u ljetnim mjesecima, kaže primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.





Rekonstrukcija ceste


Trenutno jedan od većih komunalnih zahvata na Platku je rekonstrukcija dijela županijske ceste dugog oko 1200 metara, koji vodi od Vidikovca do kritičnih točaka gdje su se za vrijeme zime radili snježni nanosi, koji su znali stvarati prometne čepove.


– Riječ je o prometnici koju obnavljamo već nekoliko godina, a u sklopu dosadašnjih radova prije tri godine rekonstruirali smo dio od početka parkirališta do velikog zavoja, odnosno Vidikovca, a prije dvije godine i dio koji vodi kroz parkiralište. Ove je godine došao na red nastavak prometnice koji će biti proširen najviše zbog problema »guranja« snijega, kako bi se promet nesmetano mogao odvijati u dva smijera. U sklopu ovogodišnje rekonstrukcije tog dijela ceste uredit će se branici, postaviti novi asfalt, odvodnja. Radovi koje izvodi Goran graditeljstvo vrijedni su oko tri milijuna kuna, od kojih je Županija izdvojila dva, a Županijska uprava za ceste PGŽ-a milijun kuna. Radovi bi trebali biti završeni do početka listopada, kaže ravnatelj ŽUC-a PGŽ-a Georg Žeželić, dodajući kako će preostalih dvjestotinjak metara ceste doći na red sljedeće godine.


Zadovoljstvo velikim ulaganjima na Platku ne krije ni načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, koji uz spomenute zahvate ističe i izgradnju dva dječja igrališta – jednog kod Velikog doma i drugog kod ulaza na skijalište Pribeniš, ukupno vrijedna 400 tisuća kuna, koja zajednički financiraju PGŽ, GSC i Općina Čavle.


Izgradnja dvaju igrališta


– Ova igrališta dodatno će obogatiti ponudu sadržaja za djecu, uz već postojeću kod parkirališta. Također, za nekoliko dana bit će i primopredaja uređene pokretne trake na baby liftu, ukupno vrijedne 1,2 milijuna kuna, koje financira Županija, a radove vodi i nadzire GSC. Započela je i izrada pokretne trake na skijalištu Pribeniš, namijenjena uglavnom sanjkašima, koja bi treba biti realizirana do početka ovogodišnje skijališne sezone. Radove vrijedne 750 tisuća kuna financira Županija. Veći zahvat na rekonstrukciji staza za skijanje izveden je i na stazi Pribeniš 1, a poboljšana je i skijaška staza na Radeševu 1, ukupno vrijedno 180 tisuća kuna, kaže Lambaša, dodajući kako sve spomenuto doprinosi realizaciji cilja prema kojem će Platak biti atraktivan 365 dana u godini. Također, smatra Lambaša, postojećim i novim sadržajima obogaćuje se ponuda kako za skijaše i sanjkaše, tako i za one koji nisu obožavatelji zimskih sportova, ali i za djecu te stariju populaciju.


– Platak pruža puno, zbog svoje prirode, ali i sadržaja. Zadovoljni smo posjećenošću, posebice tijekom ljetnih mjeseci, a pun pogodak su roštilji za iznajmljivanje. Početkom srpnja održan je županijski susret umirovljenika, koji je okupio više od tri tisuće posjetitelja. Želja nam je privući i izletnike iz drugih dijelova Hrvatske, a to se polagano i ostvaruje, jer nerijetko na parkiralištu možemo vidjeti i autobuse iz Siska, Slavonskog Broda, Zagreba, Splita, kaže Lambaša.