Zbor umnika i umjetnika

Ugledni riječki intelektualac dr. Gašparović dobio vrijedno priznanje u Ohridu

Svjetlana Hribar

Dr. Gapšarović dobitnik je Svjetske nagrade za humanizam za 2016. godinu, koju mu je uručio Jordan Plevneš, predsjednik Akademije i rektor Sveučilišta audiovizualnih umjetnosti iz Skoplja



RIJEKA Ugledni riječki intelektualac, istaknuti teatrolog, dramaturg i književnik, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i bivši intendant riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca dr. Darko Gašparović, ovih je dana dobio značajno priznanje koje od 2007. godine dodjeljuje Ohridska akademija za humanizam – u Ohridu mu je dodijeljena Svjetska nagrada za humanizam za 2016. godinu, koju mu je  uručio Jordan Plevneš, predsjednik Akademije i rektor Sveučilišta audiovizualnih umjetnosti iz Skoplja.


U prigodnom govoru povodom dodijeljene mu nagrade, dr. Darko Gašparović je, između ostalog, rekao:


– Institucije poput Ohridske humanističke akademije čvrsto i kontinuirano zastupaju i promiču ideju humanizma kao nezaobilazne svjetske vrijednosti koja ima presudnu važnost za život i opstojnost čovjeka i njegova svijeta. Utemeljena prije 21 godinu u jednome od najstarijih svjetskih gradova, u Makedoniji, ujedno i drevnome središtu slavenske kulture i uljudbe, ta Akademija nasljeduje izvornu ideju helenske Akademije kao ključnoga mjesta promicanja svekolika znanja i umjetnosti.  Na tome je tragu i osnivanje Svjetske nagrade za humanizam koju je dosad dobilo devetoro istaknutih stvaralaca u raznim područjima umjetnosti i filozofije.




Među njima su u većini osobe iz velikih zemalja i naroda: japanski budistički filozof, mirotvorac i pjesnik Daisaku Ikeda (1928), portugalski filmski redatelj i scenarist Manuel De Oliveira (1908-2015), ruski pisac sovjetskih gulaga i nobelovac Aleksandar Solženjicin (1928-2008), indijski svirač i skladatelj na sitaru Ravi Shankar (1920-2012), britanski  kazališni i filmski redatelj Peter Brook (1925), njemačka spisateljica i nobelovka rodom iz rumunjskoga Banata Herta Müller (1953), kanadski pisac i predsjednik svjetskoga PEN-a John Ralston Saul (1947). No našlo se među njima i dvoje iz, globalno gledajući, malih zemalja i naroda jugoistočne Europe – srpska spisateljica, dramatičarka i kazališna redateljica Vida Ognjenović (1941) i bugarski slikar Svetlin Rusev (1933).


Osobita mi je čast da sam odlukom sedmočlanoga povjerenstva na čelu s veleposlanikom, predsjednikom Ohridske humanističke akademije, savjetnikom predsjednika Republike Makedonije i rektorom Sveučilišta za audiovizualne umjetnosti, gospodinom Jordanom Plevnešom, proglašen dobitnikom Svjetske nagrade za humanizam za godinu 2016. i time uvršten u taj časni i odlični zbor umnika i umjetnika – rekao je tom prigodom dr. Gašparović.