Škole otkazuju putovanja

Učenici iz Rijeke i profesori hitno vraćeni s prakse u Milanu, moraju dva tjedna ostati u kućnoj izolaciji

Ingrid Šestan Kučić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Učenici, kao i njihovi profesori, kaže ravnatelj Gojko Miletić, osjećaju se dobro, no zbog činjenice da su boravili u području koje je zahvaćeno koronavirusom moraju ostati u dvotjednoj kućnoj izolaciji te se svakodnevno javljati epidemiologu



RIJEKA – Petnaestero učenika i dvoje njihovih profesora riječke Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja nalaze se u samoizolaciji, jer su se u utorak vratili iz Milana gdje su preko Erasmus+ projekta odrađivali stručnu praksu.


Učenici, kao i njihovi profesori, kaže ravnatelj Gojko Miletić, osjećaju se dobro, no zbog činjenice da su boravili u području koje je zahvaćeno koronavirusom moraju ostati u dvotjednoj kućnoj izolaciji te se svakodnevno javljati epidemiologu.


Njihova stručna praksa u Milanu naglo je u ponedjeljak prekinuta, a ravnatelj kaže da je zajedno s jednim roditeljem samoinicijativno organizirao autobus.




– Učenici su u Milano otputovali prošli tjedan i tamo su na stručnoj praksi trebali boraviti tri tjedna, no kako je za vikend došla vijest o koronavirusu, odlučeno je da ih se odmah vrati. Cijeli smo ponedjeljak pokušavali organizirati prijevoz i u večernjim satima autobus s dvoje roditelja krenuo je u Milano, a učenici su se u utorak vratili u Hrvatsku. U ponedjeljak smo sve roditelje obavijestili da želimo vratiti učenike u Hrvatsku, a bilo je roditelja koji su predlagali da sami idu po djecu. Međutim, škola je zauzela stav da ih treba organizirano vratiti. Nismo željeli čekati našeg talijanskog partnera, kao i organizatora stručne prakse, koji su planirali povratak učenika tek u četvrtak.


Maksimalno smo se angažirali oko toga da ih se vrati odmah, kaže Miletić.


Ujedno dodaje da se u samoj školi provode pojačane higijenske mjere sukladno uputama ministarstava te Primorsko-goranske županije.


– Učenici su maksimalno informirani o mjerama za umanjivanje rizika od zaraznih bolesti, postavljaju se dodatni dozatori za sapune te se svi razredi informiraju preko oglasnih knjiga, navodi ravnatelj.


*opširnije u tiskanom izdanju