Humani papiloma virus

Učenice prvih razreda srednjih škola bit će cijepljene protiv HPV-a

Barbara Čalušić

Arhiva NL

Arhiva NL

Posljedice odbijanja cijepljenja djece vjerojatno će se u budućnosti akumulirati jer kao što se zna, za neke zarazne bolesti poput ospica potrebna je jako visoka procijepljenost populacije, veća od 95 posto, kazala je dr. Lakošeljac



Najveća novost u kalendaru obaveznog cijepljenja ove je godine cijepljenje protiv HPV-a. Cijepit će se učenice prvih razreda srednjih škola, potvrdile su to dr. Danijela Lakošeljac i dr. Dorotea Gastović Bebić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Ovogodišnji Europski tjedan cijepljenja koji počinje danas, u u središtu pozornosti ima bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, a humani papiloma virus (HPV), kao jedan od vodećih uzročnika raka vrata maternica, svakako je jedna od njih. 


   Najavljen je i simpozij posvećen cijepljenju koji će biti održan sutra u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a na kojem će, između ostalog, biti riječi i o dilemama roditelja o cijepljenju njihove djece. 


   U nas je procijepljenost veća od 90 posto. Posljedice odbijanja cijepljenja djece vjerojatno će se u budućnosti akumulirati jer kao što se zna, za neke zarazne bolesti poput ospica potrebna je jako visoka procijepljenost populacije, veća od 95 posto, kazala je dr. Lakošeljac. 




   Sve češću pojavu koja se susreće u rodilištima i pedijatrijskim ordinacijama gdje roditelji odbijaju cijepiti djecu, dr. Lakošeljac nije željela pretjerano komentirati jer, kako smatra, to može imati kontraefekt. 


   – Naša je zadaća upoznati roditelje što se sve može dogoditi njihovom djetetu ako se ne cijepi, posebno ako se uzme u obzir koje su sve bolesti iskorijenjene cijepljenjem. Današnji roditelji, pa ni njihovi roditelji, te bolesti i njihove posljedice ne pamte. Jedna od takvih bolesti su i morbili, odnosno ospice, čije je cjepivo u obaveznom kalendaru cijepljenja još od 1968. godine, a koje se odnedavno ponovo pojavljuju u našoj populaciji, dodala je dr. Lakošeljac.