Maersk Hamburg

U riječku luku uplovio kapacitetom najveći kontejneraš u povijesti. Pogledajte ovu grdosiju

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA Večeras je u riječku luku doplovio najveći kontejnerski brod u njezinoj povijesti – “Maersk Hamburg”.


Kako piše portal Brodovi u Rijeci, ovaj brod izgrađen je 2018. godine i pripada Maerskovoj H-klasi brodova.


Dugačak je 353 metra, a širok 54 metara što ga ne čini najdužim, ali je najširi brod koji je ikada doplovio u riječku luku. Ono što ga čini najvećim je njegov kapacitet – više od 15.000 TEU jedinica.




Kako je Maersk to postigao? 


Ključ je u optimizaciji prostora na brodu, navode na portalu Brodovi u Rijeci.


– “Maersk Hamburg”, kao i svi ostali brodovi koji će od sutra na tjednoj bazi početi stizati u Rijeku kraći je, ali je širi (najširi od svih), a smješta čak 2.000 TEU jedinica više od primjerice broda “Maersk Evora”, koji je prošlog tjedna bio u Rijeci, kao zadnji dolazak brodova kapaciteta 13.000 TEU.


Maersk i MSC (2M alijanca) tako nakon nešto više od dvije godine dižu kapacitete na svom servisu Daleki istok-sjeverni Jadran, a “Maersk Hamburg” prvi probija led, navode na portalu Brodovi u Rijeci.


Spomenimo i druge velike kontejneraše koji su svojim kapacitetom ‘probijali led’ u riječkoj luci. Godine 2015. to je bio brod Gerda Maersk, kapaciteta 11.000 TEU-a, dvije godine poslije MSC Paloma bila je prva preko 13.000 TEU-a, a Maers Hamburg ovog je svibnja i službeno postao prvi kontejnerski brod s više od 15.000 TEU-a koji je pristao u riječku luku, piše portal Brodovi u Rijeci.