Za bolji standard

U Kraljevici veća potpora za novorođenu djecu

Biljana Savić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER



KRALJEVICA – Za djecu rođenu od 1. siječnja 2020. godine Grad Kraljevica ove će godine isplaćivati potporu u visini od 2.500 kuna za dijete. Pravo ostvaruju roditelji, odnosno posvojitelji ili skrbnici sa stalnim prebivalištem na području Grada Kraljevice, a potpora se može dobiti do navršenih 12 mjeseci života djeteta. U slučaju da u trenutku rođenja djeteta samo jedan roditelj odnosno posvojitelj ili skrbnik ima prebivalište na području Grada Kraljevice, može ostvariti pomoć u visini polovice iznosa.


Ukoliko roditelji, odnosno posvojitelji ili skrbnici u trenutku rođenja djeteta nisu imali prijavljeno prebivalište na području Grada Kraljevice, dužni su dostaviti dokaz da pravo utvrđeno ovom Odlukom nisu ostvarili na području jedinice lokalne samouprave na kojoj su imali prebivalište.


Da bi ostvario navedeno pravo, roditelj, odnosno posvojitelj ili skrbnik, podnosi Upravnom odjelu za financije, lokalnu samoupravu i EU fondove zahtjev za isplatu novčane naknade. Novčana sredstva za potporu za novorođenu djecu osiguravaju se u Proračunu Grada Kraljevice, a ostvaruju se direktnom uplatom na račun Korisnika prava.




– Veseli nas činjenica da je broj novorođene djece na području Grada Kraljevice svake godine na podjednakoj razini, što znači da se osnivaju mlade obitelji na području našega grada te ovom izrazito važnom potporom nastojimo podignuti standard mladih obitelji i pružiti im financijsku potporu. Potporu sam od stupanja na dužnost dizao dva puta, prvotno s 1.200 na 2.000 kuna, i sada na 2.500 kuna. Sukladno financijskim mogućnostima i dalje ćemo nastojati dizati novčanu naknadu kako bi bili potpora mladim obiteljima, kaže gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.


On je, također, potpisao i Odluku o načinu raspodjele proračunskih sredstava za 2020. za financiranje potreba u sportu. Sukladno tome Grad Kraljevica ove je godine povećao sredstva za Sportsku zajednicu sa 660 tisuća na 695 tisuća kuna.


– Osim toga, proračunom smo predvidjeli dodatne 384 tisuće kuna za održavanje sportskih objekata, čime neposredno i posredno izdvajanje za sport u 2020. godini iznosi 1.079.000 kuna. Tu još treba dodati sredstva za uređenje igrališta iza škole, oko 250 tisuća kuna i sanitarija dvorane u iznosu od 110 tisuća kuna, kao i planirana sredstva za energetsku učinkovitost dvorane. S obzirom na proračunske kapacitete, ovo je iznimno izdvajanje u kojem itekako vidimo smisao, kaže Čandrlić i najavljuje da će Grad Kraljevica nastaviti ulaganje u sport i stvaranje što boljih uvjeta mladima za bavljenje sportom.


– Kao bivši sportaš uvijek ističem izrazitu važnost bavljenja sportom u mlađim danima i kroz cijeli život, poručuje Čandrlić.