Čuvanje od zaborava

U Galeriji Principij otvorena izložba fotografija o starim zanatima: Prvu nagradu osvojio Dario Dorčić

Sandy Uran

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA U Galeriji Principij otvorena je izložba fotografija na temu starih zanata i radnih običaja u Primorsko-goranskoj županiji. Natječaj je raspisao i izložbu postavio u Galeriji Principij Fotosavez Primorsko-goranske županije. Zašto je odabrana upravo ova tema obrazložio je predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza PGŽ-e prof. Borislav Božić koji je poručio kako stare zanate i običaje treba sačuvati od zaborava.


– Sveopćom evolucijom mijenja se sve od rada – pomagala u radu, a time i radni običaji. Tehnološkim napretkom neka zanimanja izumiru ili u većem dijelu mijenjaju svoj prvotni oblik. Ako je koje zanimanje-zanat nestao, ugašen, negdje je ostao inventar, alat, pomagalo toga zanimanja i to je onda predmet fotografiranja. Ovaj se fotografski projekt, za razliku od drugih, realizira na više razina. Autor treba najprije u svom najbližem okruženju doći do informacije koji je zanat postojao, a više ga nema te gdje je inventar ugasloga zanimanja i kad ga pronađe, tek onda fotografira. Kroz ovaj vremenski proces autor spoznaje vrijednost i povijest kulture rada u svome kraju. Autori prate zimske, proljetne, ljetne i jesenje aktivnosti i specifičnosti rada i time zaokružujemo vremenski ciklus radnih aktivnosti u otvorenom ambijentu. Naša Primorsko-goranska županija nudi bogatstvo raznolikih zanimanja – od onih koja su vezana za more, pomorstvo i život uz more pa do kopnenoga dijela gdje je rad i život vezan za obradu zemlje, šume – ističe Božić.


Od ukupno 233 pristiglih fotografija za izložbu je odabrano 65. Prvu je nagradu osvojio Dario Dorčić, drugu Dario Jurjević, a treća je nagrada otišla u ruke Josipa Kukolja. Diplome su dobili Ljiljana Dorčić, Mirko Menalo i Đoko Glušica, a pohvale su zaslužili Amy Jazić, Elma Dujić i Mihaela Vukelić. Izložbu se može razgledati do 6. studenoga.




S otvorenja izložbe / Foto M. Gracin


S otvorenja izložbe / Foto M. Gracin