Osam ponuda na natječaj za 650 studentskih kreveta

Tri studentska paviljona: Početkom iduće godine Kampus iznova postaje gradilište

Ingrid Šestan Kučić

Paviljoni ukupno imaju 650 ležajeva, a izgradnja se financira iz europskih strukturnih fondova. Istodobno s gradnjom priprema se dokumentacija za realizaciju druge faze koja podrazumijeva sedam do osam objekata s više od dvije tisuće ležajeva, najavljuje rektor prof. dr. Pero Lučin



RIJEKA » Na natječaj Sveučilišta u Rijeci za izgradnju tri objekta smještaja sa Studentskim centrom u Sveučilišnom kampusu pristiglo je osam ponuda, a prema najavama rektora prof. dr. Pere Lučina gradnja bi mogla započeti početkom iduće godine.


   – Rok izgradnje je 500 kalendarskih dana, a radovi moraju biti gotovi najkasnije do 15. svibnja 2016. godine. Gradnja sva tri paviljona koji ukupno imaju 650 ležajeva financira se iz europskih strukturnih fondova, a istovremeno s gradnjom prve faze studentskog smještaja priprema se dokumentacija za drugu fazu gradnje koja podrazumijeva sedam do osam objekata koji će imati više od dvije tisuće ležajeva, najavljuje rektor.


Pet etaža i suteren


Očekuje se da bi do kraja iduće godine mogla započeti i gradnja objekata druge faze koji će se također financirati iz strukturnih fondova, a prema procjenama u gradnju prva tri objekta uložit će se 110 milijuna kuna. Smještajni objekti moraju biti gotovi do početka Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., a prema projektu zajedničkog projektantskog ureda Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmerman paviljoni će biti smješteni uz Studentsku ulicu, te će dva paviljona biti dijelom na stupovima. Sva tri objekta imat će pet etaža i suteren, a na posljednjem katu svakog objekta bit će smješten zajednički dnevni boravak s malom čajnom kuhinjom i natkrivenom terasom, dok će se u suterenu objekata nalaziti prostori za bicikle.





Javno otvaranje pristiglih ponuda za izvođača radova smještajnih kapaciteta u kampusu održano je prošlog ponedjeljka, a žalbeni rok traje deset dana. Za nekoliko dana, dakle, pristupit će se pregledu i ocjeni ponuda te će se donijeti odluka o odabiru. Nakon roka mirovanja od 15 dana, ukoliko ne dođe do žalbe, odluka o odabiru postat će izvršna te će se potpisati ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem.



   U prvom paviljonu na površini od 6.791 četvornih metara smjestit će se 65 četverokrevetnih soba, pet jednokrevetnih soba za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 32 jednokrevetne sobe. Ukupno se radi o 297 ležajeva, a na sjevernom kraju objekta nalazit će se trim kabinet s dvije dvorane za vježbanje, dvije odvojene garderobne jedinice sa sanitarijama te gardarobom i sanitarijama trenera, kao i blok ureda i ambulanti sa sanitarijama.


   U drugom će se pak paviljonu na 6.782 četvornih metara ukupno smjestiti 289 ležajeva koji će biti raspoređeni u 65 četverokrevetnih soba te pet jednokrevetnih soba za osobe s invaliditetom i 24 jednokrevetna apartmana za nastavnike, dok će posljednji paviljon imati površinu od 5.097 četvornih metara i ukupno 42 četverokrevetne sobe, odnosno 168 ležajeva.


Studentski centar


Na prvom katu tog objekta smjestit će se Studentski centar koji će raspolagati velikom šalter salom Studentskog servisa s prostorom za čekanje i informiranje studenata te uredskim prostorima Studentskog centra koji podrazumijevaju kancelarije uprave i računovodstva, sobu za sastanke, sanitarije te čajnu kuhinju. U tom će se objektu smjestiti i studentska praonica s pultovima za vraćanje i preuzimanje posteljine te strojevi na žetone za pranje i sušenje osobnog rublja studenata. Na prostor studentske praonice nadovezat će se i prostor centralne praonice Sveučilišnog kampusa. Uz praonice i Studentski centar u taj će se paviljon smjestiti i tehnički pogon, ured domaćice studentskog doma i spremište, toplinska podstanica za pripremu tople vode i medija za grijanje i hlađenje te radionica kućnog majstora s uredom voditelja. Predviđena je i transformatorska stanica kojom će se riješiti napajanje električnom energijom za objekte prve i druge faze studentskog smještaja.